Tartalom

MaNcs 30. évf. 29. sz. (2018-07-19)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vive la République!

Az olyan nagy focitornákon, mint amilyen a világbajnokság, többnyire győz az igazság, azaz a legjobb csapaté lesz az aranyérem

A szerk.

A szerk.

Tempók a sötét sávon

Donald Trump múlt hét szerdán megkezdett, s most hétfőn befejezett diplomáciai körútja előtt általános volt a félelem, hogy első lépésként, a brüsszeli NATO-csúcson az elnök úr komplettül kivonja magát a katonai szövetségből, és ezzel egyik napról a másikra összeomlasztja a 2. világháború utáni nemzetközi rendet, nem mellesleg kihúzván a dugót az Európai Unióból;

Publicisztika

Mélyi József

Publicisztika

Nyerőgéplélek

A futballvébé tanulságai

Nehéz megtippelni, ki mennyit nyert ezzel a világbajnoksággal. Vajon a most rivaldafényben fürdőző politikusoknak hajt-e hasznot a közeljövőben a siker?

Külpol

Interjú

Külpol

„Mindenki más romlott”

Timothy Snyder történész

A Yale Egyetem professzorával a Kelet és a Nyugat érdekellentéteiről, a politikai valóságshow-król, az elnökök felsőtestéről, mindenféle fasiszta ideológusokról és az orosz civilekről beszélgettünk.

Belpol

Ukrajna és az unortodox magyar külpolitika

Belpol

Részleges útlezárás

Hiába blokkolja a magyar kormány a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó oktatási törvény miatt Ukrajna euroatlanti integrációját, az ukrán elnök a múlt héten egy EU-s és egy NATO-csúcstalálkozóra is meghívást kapott.

Az állam eladná a Dunakeszi Járműjavítót

Belpol

Magyar hitelből orosz üzlet

Eladná a kormány a néhány éve többségi állami tulajdonba vett Dunakeszi Járműjavítót, miközben éppen tető alá hoz a cégnek egy sok milliárd eurós megrendelést. A kiszemelt vevő a 3-as metró szerelvényeinek vitatott felújítását végző orosz Transmashholding hazai leányvállalata. De mást is érdekelne az üzlet.

Film
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Anarchista gyűjtő

Magánraktár

A Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóterme szokatlan módon most egy magángyűjtő, Gyárfás Péter ügyvéd körülbelül negyven éve folyamatosan épülő és változó, kortárs magángyűjteményéből mutat be válogatást.

Zene

Interjú

Zene

„Popzenét csináltunk belőle”

Oravecz Kristóf énekes, dalszerző

Tíz éve még füstös csehókban játszották az ír kocsmapunkot, ma viszont már nagy európai fesztiválokra hívják őket, legutóbbi lemezüket pedig a Motörhead producerével készítették el. A Paddy & the Rats frontemberével fejtettük fel a siker titkát.

Interjú

Zene

„Nem szívatni kell a diákot”

Fazekas Gergely zenetörténész

Fulbright-ösztöndíjjal egy évet tanított a New York állambeli Bard College-on. Tapasztalatairól, az amerikai és a magyar oktatás lényeges különbségeiről beszélgettünk, meg arról, hogyan látta Magyarországot kívülről.

Könyv

Könyv

„Egy kivétel volt: Fifi néni” - Nyáry Krisztián író, könyvkiadó

Két nagy sikerű kötetet is megtöltött a magyar irodalom love sztorijaival, amelyekkel eredetileg a Facebookon szórakoztatta az ismerőseit. Azóta írt hősies és merész magyarokról, szerelmes festőkről és 1848/49 nagy levelezőit is kötetbe rendezte. Volt Demszky Gábor sajtófőnöke, a Magvető vezetője, jelenleg pedig egy egész könyves cégbirodalom kreatív igazgatója.

Interaktív
Színház
Tudomány

Kiállítás

Tudomány

Lehetne példakép

Menedék a tüdőszanatóriumban – Dr. Levendel László gyűjteménye

A „varázshegyes” főcím szép, szomorú mesét sejtet, a doktor és a gyűjtemény pedig valamiféle tudományos leltár felé billenti a képzeletünkben megjelenő hófödte tájat. Igaz ez annak ellenére is, hogy Levendel László képzőművészeti gyűjteménye nem az ismeretlenségből került elő, láthattuk többször az elmúlt húsz évben, könyvet is írtak róla.

Lokál

Alternatív gyepgazdálkodás nagyvárosban

Lokál

El a kaszákkal!

Bár a nagyvárosok kapcsán rendszerint a természetes élőhelyek pusztulásáról hallhatunk, néha arra is van példa, hogy újakat teremtenek.

Riport

Speciális álláskeresők, hétköznapi munkák

Riport

„Mi mindig bejövünk”

Harmadik alkalommal rendezték meg a Speciális Állásbörzét, amelynek célja, hogy a megváltozott képességű emberek is álláshoz juthassanak. Látványos kirakatállások persze akadnak, de a magyar cégek nagy része még mindig a büntetőadó megfizetését választja a sérültek foglalkoztatása helyett.

Gasztro
Mikrofilm

Bergman 100

Mikrofilm

Rövid nyarak

Jóval kevesebb titka és több humora volt, mint azt sokan gondolják, ugyanakkor horrorrendezőnek sem volt utolsó.