rés a présen

Az első hölgy

Kristóf Réka énekes

  • rés a présen
  • 2019. augusztus 11.

Zene

rés a présen: A szentmargitbányai kőfejtőben mutatják be Mozart Varázsfuvoláját július 11-én – az első udvarhölgy szerepét énekeled. Ki kért fel rá és milyen szerep ez?

Kristóf Réka: Karsten Januschke karmesterrel még tavaly Münchenben volt szerencsém együtt dolgozni. Akkor Ernst Křenek A diktátor című operáját játszottuk, s még akkor felkért két további szerepre. A télen Bregenzben vele énekeltem Marzellinét Beethoven Fidelio című operájában, most pedig itt, a kőfejtőben dolgozunk. Az itteni szerepem, az első dáma, az éjkirálynője követe. Nagyon szeretem ezt a szerepet. Szólistaként, de mégis szinte végig együttállásban énekelünk a másik két dámával. Ezt pedig kifejezetten élvezem, de Mozartot egyébként is nagyon szeretek énekelni.

rap: Milyen csapat készítette az előadást?

KR: Nagyon jó csapat dolgozik együtt Szentmargitbányán. Külön öröm számomra, hogy Farkas Kati, a koreográfusunk nagy hangsúlyt fektetett a három dáma megformálására. A szabadtéri színpad látványos színpadképet és kosztümöket követel.

rap: Régi élményed a Varázsfuvola?

KR: Már akkor is ismertem és szerettem, amikor maga az opera világa még szinte ismeretlen volt számomra. Ezt az operát valóban mindenki ismeri. Nekünk megvolt lemezen, amit rengetegszer hallgattam, a szövegeket is így tanultam még gyerekként. A mű dramaturgiailag több síkon mozog, rendezéstől függően kerülhet előtérbe ezek valamelyike. Ez természetesen nagy szabadságot ad, de számomra mégis Mozart zenéje marad a központban.

rap: Mikor látható még a nyáron az előadás, és máshol találkozhatunk-e veled?

KR: A Varázsfuvolát augusztus 17-ig játsszuk. Az itthoni közönség a weboldalamon tájékozódhat arról, hogy melyik előadást énekelem, illetve hogy hol vagyok még látható és hallható (www.reka-kristof.com/hu/termine). Ha minden igaz, az ősszel Komáromban fogok koncertezni, de ez még szervezés alatt áll. Az viszont biztos, hogy a Kaposfeszten két koncerten is találkozhat velem a közönség. Nagyon boldog voltam, hiszen a Kaposfeszt a kamarazenére összpontosít, s ebbe még főiskolás koromban szerettem bele. A jövő évad pedig igazán nagy kihívásokat tartogat nekem Trierben. Szeptember közepén az első premierem Puccini Bohémélete lesz, Mimit énekelek. Ezt követően visszatérek Mozarthoz, és grófnőt fogok énekelni. A trieri évad harmadik nagy szerepe pedig Strauss Rózsalovagjának Feldmarschallinja lesz. Emellett koncertezem továbbra is, remélem, hogy sikerül itthon is többször a színpadra állnom. Nagyon szeretném Magyarországon is bemutatni az In furore című lemezemet, ami idén márciusban jelent meg. Tegnap értesültem egyébként arról, hogy a lemezt a Deutsche Schallplattenkritik díjra jelölték „klasszikus dal/Vokalrecital” kategóriában. Ez egy nagy meglepetés számomra. Augusztus közepén derül majd ki, hogy kit választ a zsűri, de már maga a nevezés is hatalmas elismerés.

Neked ajánljuk