Az idei Super Bowlt Beyoncé nyerte: politikai akciót varázsolt az év médiaeseményéből

  • narancs.hu
  • 2016. február 8.

Zene

Senki nem gondolta volna, hogy a nemzeti ünnepnek számító amerikaifutball-döntő egyik legfontosabb kérdése a feketék elleni rendőri erőszak lesz. Nagyot kellett hozzá énekelni.
false

 

Fotó: MTI/EPA

Az NFL tegnapi döntőjében a Denver Broncos 24-10-re legyőzte a jóval esélyesebbnek vélt Carolina Pantherst. A mérkőzés részleteiről például itt olvashatnak igen részletesen, az alábbiakban viszont a szünet történéseiről fogunk beszélni.

A döntő ugyanis sokkal több egyszerű sporteseménynél. Ez az amerikai szórakoztatóipar csúcsterméke, és egyben fontos nemzeti ünnep, amely minden évben megdönti a nézettségi rekordokat – tavaly például 115 millióan látták. Ha annyit mondunk, hogy a himnuszt idén Lady Gaga énekelte el a stadionban, azzal már szinte mindent el is mondtunk a rendezvény jellegéről.

Repülők a Santa Clara-i stadion fölött

Repülők a Santa Clara-i stadion fölött

Fotó: MTI/EPA

Ilyenkor mindennek jelentősége van, jellemző módon a közvetítés közben vetített reklámokat is alaposan elemzik az egész világon, nálunk is. A szünetben elővezetett zenei show-műsor természetesen szintén a siker netovábbja. Ha valaki el akar adni valamit, vagy hatni akar a társadalomra, a Super Bowlnál nincs hatásosabb eszköze – de persze az utóbbival jóval kevesebben próbálkoznak.

A fő zenei attrakció idén a Coldplay volt, akikhez Bruno Mars is csatlakozott, de hiába hipersztár mindkettő, rövid beugrásával Beyoncé mindent vitt. Már azzal meghekkelte az estét, hogy két év kihagyás után előző nap tett fel új klipet a YouTube-ra, és ezért mindenki erről beszélt a döntő előtt. Ráadásul a Formation nem akármilyen videót kapott: a New Orleans fekete kultúrájának számos elemét bemutató felvételek után az énekesnő végül egy rendőrautó tetején süllyed bele a Katrina hurrikán után mindent elöntő áradatba, miközben egy fekete kisfiú feltartott kézzel néz szembe rendőrök sorfalával.

A feketék elleni rendőri erőszak az egyik legégetőbb és legtöbbet vitatott politikai kérdés az Egyesült Államokban (lásd összefoglalónkat!). Ezért igazán nem túlzás azt mondani, hogy Beyoncé fellépése bombaként robbant. Háttértáncosainak ruhája a Black Panthers fekete polgárjogi mozgalom egyenruháját idézte (ne feledjük: a Carolina Panthers mérkőzésén járunk), az énekesnő szerelése Michael Jackson ikonikus öltözékére utalt, miközben a Formation egyértelmű tisztelgés a rendőri erőszak ellen indult Black Lives Matter mozgalom előtt. Nehéz volna eltekinteni a dalszöveg és a produkció feminista jellegétől is, pláne azután, hogy Beyoncé nemrég nyíltan letette a garast ebben a kérdésben is. És mindezt egy olyan előadásba csomagolta, ami mindenkit levert a lábáról. (A lenti videón 1:30-tól.)

Beyoncé már korábban megmutatta, hogy a popszakmáról mindent tud, most viszont már az is kiderült, hogy nem csak arról.

(Forrás: Slate, Vox, Washington Post)

Figyelmébe ajánljuk