Fesztivál másképpen, kirándulással, hazai előadókkal

  • rés a présen
  • 2020. augusztus 18.

Zene

A komolyzene, a jazz, az irodalom és a színház mellett idén illuzionisták is láthatók lesznek a Zempléni Fesztiválon. Turjányi Miklós főszervező azt mondja, nem tömegrendezvényre készülnek.

rés a présen: Biztos voltál benne, hogy megvalósulhat a Zempléni Fesztivál az idén is?

Turjányi Miklós: Bár biztosak nem lehettünk abban – és sajnos 100 százalékig most sem vagyunk –, hogy megrendezhetjük, de mi egy pillanatig sem tettünk le róla, az sose merült fel, hogy elhalasszuk, vagy ne tartsuk meg. A veszélyhelyzet alatt és azután is, ha bárkivel beszéltünk a helyiek közül, ők is megerősítették, hogy nagyon várják a fesztivált és remélik, hogy megtartjuk. Személyesen kétféleképpen éltem meg a veszélyhelyzetet: a kényszerű otthonlét pozitívan érintett, de az, hogy feleségem, aki operaénekes, teljesen elveszítette minden munkalehetőségét – a mai napig sem volt egyetlen fellépése sem – és ezzel együtt az összes bevételét, az nem igazán kellemes.

rap: 2003 óta igazgatod az idén 29 éves Zempléni Fesztivált. Mi újat hozhat ez még neked?

TM: Az életünk változásával, a digitális technikák térhódításával a fesztiválszervezők feladata is teljesen megváltozott. Ha nem lenne az idén a vírushelyzet, akkor sem lehetne teljesen ugyanúgy szervezni, rendezni, promotálni a rendezvényt, mint akár tavaly. Ez mindig új feladatokat jelent. Természetesen a személyi változások – új polgármesterek, partnerek, kollégák – is magukban hordozzák az újdonságot, olykor a váratlanságot is.

rap: Melyek lesznek idén a ki­emelten fontos programok?

TM: A tervek szerint augusztus 14-től 23-ig tart a rendezvény, benne mintegy 70 programmal, amelyek közel egy tucat település majd’ 40 helyszínén valósulnak meg. A szabályokat most fokozott figyelemmel tartjuk be. Mivel a mi fesztiválunk nem egy nagy központi helyszínen lesz, hanem a koncertek, előadások miatt állandóan kirándulni kell, nem jönnek össze nagy tömegek az egyes helyeken, ez a probléma nem fenyegeti tehát a hozzánk látogató közönséget. Az idén rendelkezésre álló többlettámogatásból újra meg tudjuk valósítani, hogy az ingyenes programok száma meghaladja a fizetősökét, és a jegyárakat továbbra is igen alacsonyan tartjuk. És csak hazai művészeket, együtteseket hívunk meg.

rap: Milyen hagyományos programok és milyen újdonságok lesznek?

TM: A Zempléni Fesztivál hagyományosan egy komolyzenei rendezvénysorozat erős dzsesszjelenléttel, és néhány társművészet – irodalom, színház, képzőművészet – egyes produkcióinak bemutatásával. Ezt a hagyományt az idén sem szakítjuk meg, csak kicsit tágítjuk a műfajokat, pl. illuzionisták felléptetésével. A komolyzene képviselői közül eljön a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a szólistájuk, Várdai István, szólóestet ad Várjon Dénes, a nyitókoncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza Balog József közreműködésével, és zárásként tartunk egy operabemutatót: Mozart Don Giovanni című remekművéből Há­betler András rendezésében, a legkiválóbb hazai operaénekesek közreműködésével. Emellett lesz István, a király koncertelőadás, de jön koncertezni Rúzsa Magdi, Tompos Kátya és Takács Nikolas. A dzsesszt Malek Andrea, Csemer Bogi, a Kollmann Gábor Quintet, a Gadó Gábor Quartet, és Tóth Vera meg a Budapest Jazz Orchestra képviselik.

Turjányi Miklós

Turjányi Miklós

 

rap: Világos, hogy a szervezőmunka teljes embert kíván, de nem hiányzik már a zenélés?

TM: Amikor még az előadói oldalon álltam, visszásnak tartottam, ha valaki aktív muzsikusként egy fesztivál szervezője, vezetője volt, hiszen óhatatlanul felmerül, hogy ha ő meg tud hívni valakiket a fesztiváljára, akkor őt is „illik” visszahívni. Sosem szerettem volna azt hallani vissza, hogy „persze, hogy ő lép fel, hiszen…”. Így amikor kiderült, hogy a Zempléni Fesztivált szervezhetem, saját elhatározásból teljesen felhagytam a zenéléssel, ezért nem is hiányzik. Örülök, hogy így döntöttem, mert ebben több örömöm telik.

rap: Milyen más fesztiválra, rendezvényre mész szívesen?

TM: Sajnos nincs igazán időm fesztiválozni, mert amikor nyáron a fesztiválok zajlanak, akkor nekem a miénken kell dolgoznom. Tavaly eljutottam egy estére egy másik híres borvidék egy rendezvényére, de a nagy tömeg és az elég húzós árak miatt személy szerint nem kívánkozom vissza. Tudom, hogy a „fesztivál” szó sokaknak pont azt a fajta együttlétet jelenti, ami ott volt, de mi meg azért szervezünk teljesen másképp egy programsorozatot, hogy a hozzám hasonlóknak is legyen lehetőségük kellemesen eltölteni és elkölteni az idejüket és a pénzüket.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.