rés a présen

"Baribambi meg Parippam"

Zubreczki Dávid frontember

  • rés a présen
  • 2012. december 15.

Zene

rés a présen: A Boogie Mammát a Csibor zenekar miatt hagytad el?

Zubreczki Dávid: A Boogie Mamma az csak úgy elcsendesedett. Nem nagyon volt már ereje, kedve mindenkinek tolni. A lelkesebbje megcsinálta a saját bandáját, ahol a neki legmegfelelőbb tempóban haladhat. Évente egyszer-kétszer azért az anyazenekar is színpadra áll. Legközelebb november 17-én, a Bazár Klubban tartunk egy kis fesztet, ahol az összes "rokon együttes" fellép, melyeknek közös tagjai vannak vagy voltak a Boogie Mammával. A Csibor is ilyen, szinte minden zenekartag megfordult ott is. Mert bár az induláskor az volt a cél, hogy egy profi csapatot hozzunk létre végre a szokásos haveri banda helyett, valahogy mégis csupa régi barát, ismerős került össze itt is.

rap: Miért kellett a világ legkellemetlenebb lényéről elnevezni a zenekart?

ZD: Először a Darázs merült föl, sőt Darage. Ennél azért jobb a Csibor, nem?

rap: Kikkel csinálod a csapatot?

ZD: Bencze Boglárka hegedül - tulajdonképpen vele már évekkel a kezdetek előtt dédelgettük egy ilyen zenekar tervét. Aztán sorra jöttek a többiek: Várkonyi Mária - fuvola, Molnár Gergely - dob és Horváth Mátyás - basszusgitár. A gitáros poszton volt egy kis jövés-menés az elmúlt két évben, de úgy tűnik, Artner Danival végre megleltük a véglegest. Azért nehéz ide zenészt találni, mert elég sokgyökerű zene ez, és jó, ha a zenészek is hasonlóak. Van benne beat, punk, folk, ska, egy kis klasszikus alter meg reggae, na és ír népzene.

rap: "A szerelem a szex marketingje..." - ez az egyik slágeretekből van. Általában a szexről és a szerelemről szólnak a számaitok?

ZD: Arról szólnak, ami foglalkoztat, és ennek persze jelentős részét teszi ki a szex és a szerelem. De azért van bennük szó városfejlesztési baklövésekről, kapuzárási pánikról, médiáról, erőszakról, kiégett rockzenészekről. A dalok legtöbbször úgy születnek, hogy hozok egy ötletet, ami gyakran csak egy foszlány. Olykor szövegük sincs, csak valami dudorászós izé, úgyhogy ilyen munkacímekkel dolgozunk épp, hogy Baribambi meg Parippam. Aztán a nyersanyagból a zeneértők számokat faragnak, ebben legtöbbször a gitárosok segítenek. Szerencsére eléggé el voltunk kényeztetve: Szili Miki és Tamás Laca is nagyon jó dalszerző, de már Danival is megszülettek az első számok. A szövegeket pedig én írom meg közben - de van, amelyik egyszerre formálódik a zenével.

rap: Van lemezetek?

ZD: Az első kislemezünk - a kézműves csokival csomagolt Csokoládé - 2010-ben jelent meg. 2011-ben egy "blogturné" keretében, neten adtuk ki a Taxi című lemezt: ennek minden dala egy-egy blogon debütált, olyanokon, amelyek témájukban passzoltak a számokhoz. Mondjuk, egy szakítós a Szakítós blogon, egy munka közben játszódó történet a Munkahelyi Terroron stb. Idén rukkoltunk elő a Borbálával, amelynek minden példányára kézzel varrtak gombot a lányok.

rap: Mikor lehet benneteket látni?

ZD: November 16-án a Szent István Egyetem gólyabálján játszunk Gödöllőn, 17-én pedig Budapesten a Bazár Klubban (vagyis az egykori legendás Metró Klubban) az említett Boogie Mamma Fesztiválon. Mindenképpen a koncert előtt debütál még az új klipünk, amit Karafiáth Orsival vettünk fel olyan remek budapesti helyszíneken, mint az Uránia mozi vagy a Szépművészeti Múzeum.

rap: Mit csinálsz civilben?

ZD: Írok. Van egy várossal foglalkozó blogom, az Urbanista, mellette meg szabadúszom, és a legkülönbözőbb lapokban bukkanok fel külsősként.

Figyelmébe ajánljuk