Barokk pompa és funky Napkirály – mixtape pünkösd reggelre

  • narancs.hu
  • 2024. május 20.

Zene

Teszünk róla, hogy jobb lábbal ébredjen: zenék a francia barokktól a Hiatus Kaiyotéig és tovább, egészen az első kávéig.

Pünkösd hétfő reggelén nem érdemes túl gyorsan felkelni, szóval hallgassunk zenét. Ebben a lejátszási sorban a barokk, a jazz, a funk és a soul úgy megy egymáshoz, mint a sajtos pirítós és a lekvár: meglepően jól.

Egy elfeledett francia szerzővel indítunk, Joseph-Nicolas-Pancrace Royer (hosszú név!) csembalóra komponálta darabját, de most mindenki megkönnyebbülésére gitáron halljuk, majd Gregory Porter duruzsol pozitív életüzeneteket a fülbe. Gadó Gábor egyedi gitárjátékos és Bach inspirálja, majd laza Händel-átirat következik lusta rézfúvósszólókkal. Ismét francia barokk, bizonyítva, hogy a Napkirálynak is van szoláris energiája, intermezzo Snétberger Ferenccel. Aztán chill, hátha túl gyors az ébredés: Hiatus Kaiyote, Yazmin Lacey – kortárs funkyzások. Végül az utolsó lelassulás klasszikus zongoraszóra, majd Fekete-Kovács Kornél, Dan Barta és Harcsa Veronika fülbemászó Rúmi-megzenésítése.

Meghallgatható a Spotifyon.

 

A YouTube-on.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk