mi a kotta?

Pálcacsata

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/21. hétre

„Az ember nehezen talál szavakat Csajkovszkij ötödik szimfóniájára. (...) A fináléban a kozákok szelidítetlen dühét halljuk, amely a terméketlen orosz sztyeppék kegyetlenségét tükrözi. A véghajrá nem más, mint pálinkagőzben érlelt démonok rajzása, a zene részeg hőbörgés. Pandemónium, delirium tremens, őrjöngés, és főként zavarodott lárma!”

Így becsmérelte a Boston Evening Transcript kegyetlen kritikusa az orosz zeneszerző megrázó szimfóniáját 1892-ben, de más ítészek sem rokonszenveztek a darabbal. A New York-i Musical Courier szerint egyenesen Csajkovszkij „kalmük vére” okolható a mészárlást, vért és vihart hirdető muzsikáért.

Az idő azonban Csajkovszkijnak kedvezett, így Kobajasi Kenicsiró koncertjén is hallhatjuk az Ötödiket. A japán dirigens épp 50 éve, 1974 tavaszán tűnt fel a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyén, s ezúttal visszatér a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz. Az esten Liszt Esz-dúr zongoraversenye is felcsendül a félig japán, félig magyar Kaneko Miyuji Attila szólójával (Zeneakadémia, május 24., hét óra).

A Budapesti Fesztiválzenekar könnyebb műsorral készül: derűs Mozart, népies truváj Janáček tollából, folkdalok Grieg szűrőjén át. A salzburgi mester hegedűversenyében Suyoen Kim szólózik, az együttest Pilz János koncertmester irányítja (Zeneakadémia, május 25., háromnegyed nyolc, 26., fél négy). De Mozart csendül fel Magyar Valentin zongoraművész és a Korossy Kvartett koncertjén is, amely aztán Sosztakovics g-moll ötösével zárul. A tehetséges huszonévesek immár összeszokott kamarapartnereknek mondhatók, ez már a harmadik közös estjük az évadban (Zeneakadémia, Solti Terem, március 26., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.