mi a kotta?

Dallal könnyíteni

  • mi a kotta
  • 2021. július 21.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/29. hétre

„Páratlanul nagy volt a Verdi zeneirodalmi működésének hatása. Egész irodalom az, amit összeírt, és egész irodalom az, amit róla írtak. Pedig legnépszerűbb operáiban is alig födözhető fel a zenei színfestés teoretikus propagálása, mégis általánosabb és mélyebb Verdi a közre való hatásában, mint Wagner. Verdi a kifogyhatatlan melódiabőség mestere volt. Tele volt a lelke dallal, Itália kék egének ragyogásával. A zene Shakespeare-je volt eszmegazdagság szempontjából, habár klasszicitása nem is oly szembeötlő minden művében, mint aminő klasszicitás van a nálánál jóval kisebb zeneszerzők műveiben. (…) Csaponghat most a zeneirodalom a verizmus és egyéb »izmusok« irányában, de amikor a gyárilag dübörgő orchesztrális »izmusok« ki fogják fárasztani a világot, amikor a zene inkább lesz teória, mint zene: akkor azok is vezekelve fognak visszatérni Verdihez, akik ma csak akkor térnek vissza hozzá, amikor örömükben vagy bánatukban egy-egy dallal akarnak könnyíteni a lelkükön.”

Ily emelkedett és önkéntelenül komikus szavakkal parentálta el a Magyarország című hírlap nekrológja 1901 januárjában Giuseppe Verdit, és ha talán éppenséggel nem is vezekelve, de azért valóban mindmáig rendre visszatérünk „a bussetói hattyúhoz”, ahogyan százhúsz esztendeje egyik-másik búcsúztató cikk emlegette az elhunyt olasz operaszerzőt. Vagyis helyesebben fogalmazva inkább rendíthetetlenül kitartunk mellette, elvégre vajmi kevés más komponistának van annyira biztos és kitüntetett helye a mindenkori operarepertoárban, mint épp neki. Ezt bizonyítja majd az a pénteki Verdi-ünnep is, amely a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon vár reánk: a többi közt a Rigoletto, a Traviata, a Nabucco, az Aida és a Don Carlos részleteit ígérve, a mexikói sztártenor, Arturo Chacón-Cruz, a szintúgy emelkedő csillagú olasz szoprán, Maria Grazia Schiavo és egyenrangú partnerük, a kiváló hazai Verdi-bariton, Kálmándy Mihály főszereplésével (július 23., nyolc óra; esőnap: július 24.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.