Tartalom

MaNcs 33. évf. 29. sz. (2021-07-22)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Figyel téged

A tagadás és a hárítás változatos módjai tulajdonképpen szórakoztató és önmagában elgondolkodtató mintázatot adnak ki – már ha a szórakoztató a megfelelő jelző lehet ebben a mégis inkább lehangoló és félelmetes történetben.

A szerk.

A szerk.

Az akasztott ember házában

Megvan valakinek a freegan (free+vegan) mozgalom? Szerfelett haladó gondolkodás, világjobbító hevület jellemzi a tagjait, folyamatos harcban állnak a jóléti társadalmak túlfogyasztásával, mindennapi programjuk tenni valamit a klímakatasztrófa elkerüléséért, saját életükkel mutatnak példát, mint a környezetvédelem élcsapata.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Ha tűrik, szakad

Kilép-e Lengyelország az EU-ból a bíróságok bedarálása miatt?

A minap a lengyel alkotmánybíróság (AB) odaszólt az EU Bíróságának (EUB), hogy álljon le a lengyel kormány igazságszolgáltatási „reformjának” piszkálásával. Nehéz lenne ennél velősebben összefoglalni az eseményeket. 

Simor Árpád

Publicisztika

Házat hazudni

Ki issza meg a lakásboom levét?

Rengeteg az új építésű és felújított lakás Budapesten – az eredmény műszakilag és életminőségileg egyaránt lehangoló. Szélhámos kivitelezői réteg, maffiaszerű működés, jogi nonszenszek, és a közeljövő még ennél is kiábrándítóbb. A beteg épületek betegítő hatásait sem úszhatjuk meg.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„A kormánynak le kellene mondania”

Donáth Anna EP-képviselő az Orbán-kormány elleni uniós fellépésről

Július elején heves vita zajlott az Európai Parlamentben, súlyos kritikák fogalmazódtak meg a magyar homofóbtörvénnyel kapcsolatban, és az EP képviselői elfogadtak egy közös határozatot, amely szigorú fellépésre szólítja fel a Bizottságot Magyarország ellen. A Momentum EP-képviselője szerint a homofóbtörvénnyel Orbán európai szemmel túl messzire ment.

NER-lovagok cégei a rendőrségi építési közbeszerzéseken

Belpol

Legjobban a stróman falaz

Ismert orbánista vállalkozók – Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, ifj. Szeivolt István – érdekeltségei tarolnak a rendőrségi közbeszerzéseken. Csak a jéghegy csúcsát látjuk, de összességében így is több tízmilliárd forint közpénzről van szó.

A limes világörökségi címének elkaszálása

Belpol

A barbárok támadása

Június elején a kormány váratlanul visszavonta a dunai limes világörökségi jelölését, pedig a projekten évtizedekig dolgoztak a szakemberek. Mivel Magyarország nem egyedül vett részt a pályázatban, a kormány Németországot, Ausztriát és Szlovákiát is kellemetlen helyzetbe hozta.

Erdei Zsolt lapigazgató, a Humen Media Group ügyvezetője

Belpol

„Felébredtek az emberek”

A homofóbtörvény óta a cikkeik alatt megszaporodtak a gyűlölködő kommentek. Az is felmerült, hogy az ország utolsó nyomtatott melegmagazinját kiadó cég külföldre költözzön az új médiaszabályozás elől. De a Humen lapigazgatója bizakodó.

Külpol

Németország választ: Annalena Baerbock esélyei

Külpol

A kihívó

Április második felében vált ismertté, hogy Annalena Baerbock lesz a Zöldek kancellárjelöltje. Május eleje óta csökken a párt népszerűsége.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Átfogó pillantás

Marosi Ernő (1940–2021)

Amikor egy adott tudományterület legnagyobb alakja meghal, a kívülállóknak nehéz elmagyarázni, hogy mit is jelentett a létezése. A most 81 éves korában elhunyt Marosi Ernő a művészettörténet területén fogalom volt: a Marosi vagy az Ernő.

Zene

A Bartók-hagyaték drámája

Zene

Hová tűnt a malaclopó?

Gondok vannak a Bartók Emlékházban kiállított hagyatékkal, több igazgató regnálása alatt is feszült volt a viszony a jogutód és az intézmény között. Idén nyáron pont kerülhet az ügy végére, de emiatt egyik fél sem lehet boldog, a zeneszerző tisztelői meg végképp nem.

Interjú

Zene

„Bezárult a rockterpesz”

Balla Máté és Vitáris Iván – Ivan and the Parazol

Néhány sláger után végre egy teljes nagylemezt szentelt az Ivan and the Parazol a magyar nyelvű daloknak, a korong július 15-én LP-n jelent meg, digitálisan pedig nyár végén lesz elérhető. Az egyik legsikeresebb fiatal magyar rockzenekar gitárosával és énekesével a vintage lázuk elmúlásáról, az LGT örökségéről és a Budai Popig vezető rögös útról beszélgettünk.

Könyv

Esszé

Könyv

Az életmű fája

Nádas Péter három esszékötetéről

Nádas élete és műve a fa jegyé­ben telik, lombosodik és hullatja levelét, nem véletlenül egy pompás vadkörtefa, a gombosszegi Arbor excelsa közelében – és az œuvre a lombozat struktúráját mutatja.

Kritika

Film

Kritika

Árokugrók

Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem

Különös hibrid ez a film: egyszerre akar könnyed romantikus komédia és társadalmi kommentár, humoros és metsző, szívmelengető és elgondolkodtató lenni.

Könyv

Kritika

Böbe baba vezeti a labdát

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer – Futball és hatalom Orbán világában

Aki focizott valaha rendszeresen, tudja, hogy játékostársaink pályán tanúsított viselkedéséből önkéntelenül is következtetünk a személyiségjegyeikre.

Rádió

Kritika

Interkontinentális csók

Újra együtt a Bumeráng csapata

A történelem nem mindig a minőség diadaláról szól, a népszerűség pedig még annál is kevésbé. Márpedig akárhonnan nézzük is, a magyar rádiózás történetének kitörölhetetlen eleme, hogy a rendszerváltás utáni évtizedek legkedveltebb műsorait különböző csatornákon és különféle neveken ugyanaz a csapat jegyzi.

Tévésorozat

Kritika

Apokalipszis majd

Hívások

Annak, aki már valaha is hallgatott narratív podcastot, az Apple TV+ sorozata nem fog sok újdonsággal szolgálni.

Film

Kritika

Tócsák között

Renny Harlin: Tolvajok társasága

Tevékkel vagy tevéken viccelődni – a filmtörténetben ez eddig csak keveseknek sikerült méltósággal, és ezt az akadályt Pierce Brosnannak sem sikerült megugrania.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Moffie

Oliver Hermanus filmjének címe a melegekre az afrikaans nyelvben használt becsmérlő kifejezést veszi kölcsön, de az ocsmány közeg és a mindent átható erőszak közepette makacsul keresi a szépséget és a gyengédséget.

Visszhang: lemez

Visszhang

Martha Argerich: Chopin: The Legendary 1965 Recording

Az a fajta csalódás, amely egy-egy régi, meghatározó művészeti élményünkkel hosszú évek után újra találkozva érhet, mindannyiunk visszatérő élménye. Nem is olyan jó, tévedtünk, csak az idő nagyította fel a hatást.

Visszhang: koncert

Visszhang

HS7 – 25

Az elmúlt három évtizedben megbizonyosodhattunk róla, hogy nem létezik a soha többé össze nem álló zenekar fogalma, legalábbis idehaza.

Visszhang: lemez

Visszhang

Dean Blunt: Black Metal 2

A friss hangzásával szó szerint üdítő 2014-es Black Metal sikerét követően a londoni művész kissé eltűnt a reflektorfényből, bár különböző kollaborációk, alkalmi társulások (a hiphop Babyfather vagy a soul/jazz/funk Blue Iverson) révén rendre új és izgalmas zenékkel jelentkezett.

Visszhang: könyv

Visszhang

Tommy Wieringa: Szent Rita

A holland militaryáru-kereskedő SS-egyenruhába öltözve, német pisztollyal várja az életére törő oroszt a házában, hadd lássa a gengszter ugyanazt, amit a nagyapja a háborúban.

Visszhang: film

Visszhang

Space Jam: Új kezdet

Michael Jordanből csak egy van, de létezik egy B opció is, ám ő sajnos nem LeBron James, hanem a Rocky-szériát feltámasztó Michael B. Jordan. Cameója a film legjobb poénja.

Visszhang: film

Visszhang

Valaki a túloldalon

Ha egy házban szellem, ártás vagy valamilyen gonosz lény tűnik fel, esetleg rejtélyes körülmények között hullani kezdenek az emberek, mindig akad egy kedves, vidám család, amelyik épp beköltözik az elátkozott helyre – filmek és mémek sora bizonyítja ezt.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Menyétkarnevál

Amikor Sztupa és Troché bámulták a muflonokat, különös dologra lettek figyelmesek.

Interaktív

Egy hét tudomány 2021/29.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Interaktív

Szüret 2021/29.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

Volt egyszer egy Budapest szálló

Lokál

A szép kísértet

A főváros leglátványosabb szállodáját, a – Körszállóként emlegetett – Hotel Budapestet ifjúsági és munkásszállóvá alakítják át. A döntés hátterében az idegenforgalom összeomlása áll, ami elfogadható magyarázat. De a hanyatláshoz az is kellett, hogy a különleges épületet az elmúlt 20–30 évben meg se próbálják a 21. századi követelményekhez igazítani.

Sport

Kezdődik az olimpia

Sport

Játékok a buborékban  

A hivatalos megnyitóval július 23-án kezdődik a világ legnagyobb sportrendezvénye. Elmaradása derékba törné az olimpiai mozgalmat és dollármilliárdos károkat okozna, a megtartása újabb lendületet adhat a delta variánsnak, és nem csak Japánban. Védelmet nyújthat-e ez ellen a buborék?

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Egy időzített bomba”

Harangi Szabolcs vulkanológus

A Kárpát-medencei vulkanizmus múltjának és jelenének kutatása nagy jelentőségű felfedezésekhez vezetett. Egyebek mellett ezekről és az esetleges jövőbeni kataklizmák előre jelezhetőségéről kérdeztük a terület jeles szakértőjét.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Levante

„Annyi mint Kelet.” Az 1914-es Révai Lexikon indítja így levantei szócikkét, gyorsan hozzátéve, hogy „tágabb értelemben mindama tartományok, melyek a Földközi-tengertől az Eufrátes és Nílus folyókig, Olaszországtól keletre esnek.