dvd - Szeszélyes nyár

  • - ts -
  • 2008. november 20.

Zene

Az egyetlen okkal feltehető kérdés, hogy miért csak most. A "miért éppen most" az ott van a könyvkritikai oldalainkon.
Az egyetlen okkal feltehetõ kérdés, hogy miért csak most. A "miért éppen most" az ott van a könyvkritikai oldalainkon. A film mellé pakolt "extrák" sem tartalmaznak olyan (semmi különös) nóvumot, ami magyarázná - csak ahogy mondani szokták: "nem hiányozhat egy gyûjtõ polcáról". A gyûjtõ lejátszója felõl ellenben már vannak kétségeim.

Minden adaptációk diadala: a fénykorát élõ filmiskola 1. színmûvésze, Rudolf Hrusinsky szájában égõ szivarral háton úszkál a fürdõvároska fürdõi mivoltát csak jóindulattal biztosító folyó vizében, és éppen elkezd esni az esõ. Vladislav Vancura húszas évek végén megjelent kisregénye csak mandinerbõl passzolt a hatvanas évek cseh mozijába (tán a kisvárosisága miatt; abban a moziban ez a néplélek szinonimája) - az Hrabal terepe volt. Vancura e mûve inkább a tehetetlenség megbocsátó komédiája, mintsem holmi köznapi létigenlés (van ilyen olvasata, persze - mindennek, amibõl valaha Menzel-film készült; ha csak ennyit értett meg, az sem kevés, pláne, hogy meg is tudta mutatni). Például Vancura hasonterjedelmû ikerdarabja szintén a tehetetlenségrõl írott költõi próza, csak a János, a pék egyáltalán nem vidám, egyenesen borzasztó és reménytelen - az sem véletlen, hogy soha filmes a közelébe se ment.

Nos, Menzelnek (és színészeinek!!!) e nehéz szöveget úgy sikerült filmmé formálniuk, mint hasonló irodalmat senkinek - nem mondhatjuk, hogy véletlen volt, inkább azt, hogy benne volt a levegõben akkor az ilyen.

Kaurismaki aligha tudja, hogy a stílt, amiben a köreit egy ideje futja, nem is õ találta ki.

Forgalmazza a Klub Publishing

*****

Figyelmébe ajánljuk