Éjszaka élő mixelő (Tilos Rádió: Night Vibes)

  • - bogi -
  • 1999. február 4.

Zene

Tilos Rádió: Night Vibes (válogatás: Palotai, mix: DJ Cadik, Mango)

Lemez

"Az "perenciás-tengeren túlról induljak?"- kérdez vissza Palotai Zsolt, az általa szerkesztett Tilos Rádió-mixlemez megjelenési körülményeit firtatván. Ennek a HMK-s produkciónak a története jóval több mint egy évre nyúlik vissza, ami a mai tánczenei válogatások viszonylatában elfogadhatatlanul hosszú idő. "A felkérés idején már megállapodtam egy másik albumra is (ez utóbbi csak 2000-ben jön ki - a szerk.), és nem akartam, hogy egyszerre két hasonszőrű lemez jelenjen meg. Így javasoltam, csinálja ezt inkább a Palkó (DJ Cadik) meg a Mango." E munkamegosztás magyarázza az album címéül szolgáló Night Vibest, amely alapján természetesen a három Tilos-DJ saját éjszakai műsorainak hangulatát várhatjuk visszaköszönni.

A külföldi felvételek jogosítási bonyodalmai és az egyéb csúszások miatt végül mindkét lemezt teljesen elölről kellett kezdeni, így viszont most jó kis zsenge anyag született. "A dolgot tovább nehezíti, hogy többnyire az eleve túllicitált, 20-25 nótából álló listámra sem érkezik elégséges számú engedély, vagy éppen az egyik felvételt egy hiányzó másik miatt nem lehet beépíteni a mixbe." Ennek a számlájára is írhatóan viszonylag rövid lett a lemez, beugrott azonban három bónusz szám, amellyel együtt azért megjárja az 55 perces játékidő. Különben Zsolt inkább egy dupla CD-re szavazna, mivel legalább ennyi idő kellene, hogy megfelelő tempóban épüljön fel egy hip-hoptól (80 BPM) a drum&bassig (160 BPM) terjedő műfaji skála.

A jó ízlésű válogatás mellett számomra az anyag egyik legnagyobb pozitívuma, hogy élő mix, ugyanis a mostanság piacra kerülő DJ-CD-k java részét először számítógépbe írják, és utána azon rakják össze. Mifelénk ellenben a jó öreg háztáji módszerek dívnak, ekképp az ugráló hazai dubplatek miatt uszkve hússzor futhatott neki újból az egésznek lemezlovas duónk. Palika két lemezjátszón pakolászta a számokat, a harmadikon pedig Mango szkreccselt; egészen eszelős, ahogy dolgozik néha a fűrész. Alapjában csakis politúrozni tudom az összes honi résztvevőt, a DJ-k munkája mellett a mixbe bekerült három felvételt - Titus & Carbonfools (nálam No 1), Membrán és Modul (alias Mango) -, továbbá a ráadásként szereplő Random Soundzt és Anorganikot.

A múlt héten történt, hogy a Zsolték vidéki fellépésre menet a Keleti aluljárójában ismerős zenére kapták fel a fejüket. A karácsony előtti vásárhangulat pont kezdett bekeményedni, amikor az egyik árus standjából ünnepet idéző, nyugtató kis csilingelés szűrődött ki feléjük. Az általuk addig még nem látott Night Vibes bevezető hangjainak néhány másodpercre sikerült megragadniuk a tökéletes pillanatot. Hát, hasonlókat mindnyájunknak, így ilyentájt.

- bogi -

HMK Music, 1999

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.