rés a présen

Elszállni a cseremadárral

Oláh Annamária énekes

  • rés a présen
  • 2012. október 6.

Zene

rés a présen: A Fókatelep folk- és alternatív zenét játszik. Honnan jön a folk, és honnan az alternatív? Oláh Annamária: A zenénkben van pszichedélia, rock, metál, különböző népek zenéje. Az elején én hoztam a népdalokat, sanzonokat, a fiúk - Biljarszki Emil, Csányi Viktor, Jócsik János, Somogyi Ferenc, Szalay Péter - pedig a többit. Az évek alatt összecsiszolódtunk, belőlem kihozták a vadabb oldalamat, én meg talán lágyítottam rajtuk.

rap: Honnan érkeztél a csapatba?

OA: Szegedről. Ahogy megérkeztem Pestre, másfél évre rá megalakult a zenekar. Teljesen más világban éltem addig, ez az első zenekarom, itt tanultam meg mindent, rengeteget változtam és fejlődtem. Jártam zenei sulikba, de úgy érzem, nekem ez volt az iskolám, elég jó tanárokkal. Rengeteg zenét hallgattam, hallgatok, és mindenből belém ivódik egy kicsi. Izgalmas rájönni, hogy bármit ki lehet hozni egy hangból, egy testből. A határaimat döntögetem, és nagyon élvezem. Most éppen a latin-amerikai zenékben vagyok elszállva.

rap: Hogyan készülnek a számaitok?

OA: Leginkább próbán, improvizálásból, de van, hogy valamelyikünk hoz egy témát, szöveget, amit közösen megcsinálunk. Volt, hogy turnéztunk, és Petinek eszébe jutott egy szöveg Dániában, amire kreáltam dallamot Berlinben, és itthon Viktor meg én még hozzáadtunk egy-egy versszakot.

rap: Mesélj a Meszecsinkáról! Milyen projekt ez, mi a viszonya a Fókateleppel?

OA: Biljarszki Emillel közös zenekarunk, a szerelmünk gyümölcse. Most jelent meg az első lemezünk (októberben megjelenik világszerte is, egy német kiadó gondozásában), és most ért meg mint zenekar. Sok stílus találkozása szintén, de lágyabb, mint a Fókatelep. Érzékeny, szenvedélyes, erős. Több oldalunkat meg tudjuk mutatni, mivel ez a saját zenekarunk, több saját szerzeménnyel, amik rólunk szólnak. Sokat improvizálunk próbán, és boldog vagyok, hogy rátaláltunk a többiekre - Krolikowski Dávidra és Vajdovich Árpádra, akikkel együtt tud rezegni ez az egész. Bensőséges kapcsolat a zenével, a közönséggel, a zenekarral.

rap: Merre jártál nyáron, és mikor láthatunk legközelebb?

OA: Pörgős volt a nyár mindkét zenekarnak: több magyar fesztivál, Németország, Horvátország, Szlovénia, Csehország. Mindenhol annyira imádtak minket, hogy számomra ez egy varázsnyár volt. Legutoljára Bulgáriában koncerteztünk, amit egybekötöttünk a nyaralással. Már évek óta járunk oda. A természetnek olyan hihetetlenül erős energiája van, hogy mindig elsírom magam, mert él és beszél, és átölelném, és feltölt, és ott valahogy helyére kerül bennem minden. Csodálatos zárása volt a nyárnak Bulgária.

rap: Kivel cserélnél szívesen, ha még egyszer születnél?

OA: Egy madárral.

rap: Mik a terveid, illetve terveitek az új évadra?

OA: Elszállni.

Figyelmébe ajánljuk