Tartalom

(2012-09-06)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

G mint gól (A futball ábécéje)

1948 szeptemberét írják. S-o Paulo meszticek, négerek, indiánok lakta poros külvárosában kupameccset tartanak. Renéto Pascobal, a félvér jobbösszekötő egy szöglet után leveszi a labdát, bemutat egy leheletfinom testcselt, majd krisztusi harminchárom méterről olyan gólt rúg a kapu jobb felső sarkába, hogy az egész pálya elnémul az áhítattól.

A szerk.
Publicisztika

A temetkezés készülő újraszabályozásához

Publicisztika

Hamvak

A kormány újra akarja szabályozni a temetkezéssel kapcsolatos ügyeket, és számos, kifejezetten támogatható megoldás mellett szigorítani tervezik a hamvak temetőn kívüli elhelyezésének lehetőségét.

Szlankó Bálint

Publicisztika

Szemben a keleti széllel

A felkelés és a túlélés esélyei Szíriában

Mára legalább húszezerre tehető a szír polgárháború halálos áldozatainak száma (az ellenzék szerint van harmincezer is), ám egyelőre úgy tűnik, hogy a konfliktus csak fokozódik. Külső beavatkozásra nincs kilátás, noha az összeomlás szélén álló Asszad-rezsimtől bármilyen gazság kitelik.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

"Az állításom nagyon igaz"

Magyar Narancs, 2012. augusztus 23.

Nem tartalmaz még latens módon sem antiszemitának minősíthető elemeket Romsics Ignác egyetlen írása, előadása sem, legalábbis a közbeszéd szintjén. De megértem Gerő András éles kritikáját. Egy Európa-szerte ismert és elismert tudós-történésztől elvárható, hogy ne csak a közbeszéd szintjén kerülje az antiszemitizmust.

Belpol

Polgármester-választás Hódmezővásárhelyen

Belpol

A lekötelezett város

A választás végeredménye a harmincmilliárdos adósság dacára is borítékolható volt. A részvétel és a fideszes Almási István eddigi alpolgármester győzelmének mértéke ugyan jócskán elmaradt Lázár János legutóbbi kétharmados sikerétől, ám a Fidesz jelöltje így is több szavazatot kapott, mint a másik három induló összesen.

A svábhegyi szanatórium eladása

Belpol

Lebecsülés a hegyen

Ahogy Sukoróban, a Svábhegyen is egymilliárd forinttal értékelt le állami ingatlanokat ugyanaz a kiskunhalasi becsüs. Az utóbbi esetben a 2004-ben hárommilliárdért dobra vert belklinikát a Semmelweis Egyetem 1,68 milliárdért adta el 2010-ben. Az intézmény főigazgatója szerint jó üzletet kötöttek, míg az egészségügyi államtitkárnak nem nyerte el tetszését a tranzakció, a Richter Gedeon vezére pedig ellene szavazott.

Hogyan adott túl Orbán az azeri gyilkoson?

Belpol

Elbaltázta

Magyarország kiadta hazájának - a büntetés végrehajtásának folytatására - a baltás gyilkosként emlegetett azeri katonatisztet. Az életfogytiglanra ítélt férfi otthon azonnal elnöki kegyelemben részesült, Örményország pedig megszakította hazánkkal a diplomáciai kapcsolatot. A nemzetközi jogász szerint a nyilvánosságra hozott azeri levélben semmi nem utal arra, hogy Azerbajdzsán kötelezettséget vállalt volna Safarov ottani börtönben tartására.

Interjú

Belpol

"Meg vagyunk fogva"

Mezey Barna, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke

Teljesen bizonytalan az egyetemek finanszírozása: a még csak papíron létező kormányzati terveknek volnának pozitív elemei is, de közben az állami forráskivonás szakokat és intézményeket fog ellehetetleníteni. A rektor az intézményi autonómiáról, az önfinanszírozó felsőoktatásról és a diplomások jövőbeli számáról is beszélt lapunknak.

Külpol

Hegyi-Karabah és az örmény-azeri viszony

Külpol

Az elfeledett háború

Ramil Safarov kiadása és elnöki kegyelme pillanatok alatt kiélezte az egyébként is feszült örmény-azeri viszonyt. A magyar kormányzatnak sikerült egy olyan térség ügyeibe avatkoznia, amely máig megoldatlan konfliktusoktól izzik.

Zene

mi a kotta?

Zene

Anna, Alma, Raymonda

Ügyes ez a Mahler, ezzel dolgoztassunk máskor is! - idézte pár hónapja lapunk egyik kritikája az apokrif csacskaságot, amely állítólag Luchino Visconti 1971-es filmje, a Halál Velencében amerikai finanszírozóitól származik.

rés a présen

Zene

Elszállni a cseremadárral

Oláh Annamária énekes

rés a présen: A Fókatelep folk- és alternatív zenét játszik. Honnan jön a folk, és honnan az alternatív? Oláh Annamária: A zenénkben van pszichedélia, rock, metál, különböző népek zenéje. Az elején én hoztam a népdalokat, sanzonokat, a fiúk - Biljarszki Emil, Csányi Viktor, Jócsik János, Somogyi Ferenc, Szalay Péter - pedig a többit. Az évek alatt összecsiszolódtunk, belőlem kihozták a vadabb oldalamat, én meg talán lágyítottam rajtuk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Rózsadombi villára gyűjtök!

A valóság barátságos ellenfelei: Elek Is (Kada) emlékkiállítása I.

Fél éve még úgy tűnt, bezár a kísérleti műfajokat befogadó Liget Galéria, de bármilyen hihetetlen, szerencsés fordulatok is vannak: attól kezdve, hogy egy anonim telefonáló a Tilos Rádió élő műsorában fölajánlott egymillió szabadon fölhasználható forintot a galériának, a zuglói önkormányzat is meggondolta magát (az LMP által kezdeményezett tárgyalások következtében).

Zsolnay Kulturális Negyed

Képzőművészet

A "léptékváltás" hat éve

Két év csúszással tavaly ősszel befejeződött az EKF utolsó nagyberuházása Pécsen. Tizenegymilliárdos költségvetésből, 33 épület újrahasznosításával és 12 elbontásával 40 000 m2 hasznos területet alakítottak ki a Zsolnay-gyár területén. Kérdés, mire elég mindez.

Film

Tévé

Film

A drogmentes szórakozásról

Helyzet-Kép

A műsor konkrét partihelyszínek és razziák megemlítése nélkül azokra a kis színes nyári történetekre reagál, amelyekről nagy valószínűséggel nem számolnak majd be a diákok kínkeserves szeptemberi dolgozatai; a nyári élmény ugyanis eléggé kombinált lehetett, cannabisszal és származékaival vagy Ginával, sörrel és pálinkával és habpatronnal, esetleg heroinnal - szóval, lássuk be, alig elmesélhető.

tévésmaci

Film

Gawain és a zöld lovak

Amikor Sztupa és Troché a végtelen mezőn kerékpároztak, kemény volt a nyereg mindkettejüknek, és sokszor - ha nem valami jól kiszáradt csapáson, szekerek keréknyomában hajtottak - rázkódott is rendületlenül, fájdalmasan.

Film

"Gyenge anyagból készült" - Emir Kusturica

A No Smoking Orchestrával a Sziget Fesztiválon lépett fel; koncertkezdés előtt beszélt nekünk Johnny Depp bronzszobráról, saját falujáról és a héten mozikba kerülő Havanna, szeretlek! című filmről, melyben önmagát alakítja.

Film

Film

Jutalomutazás

7 rendező: Havanna, szeretlek!

Mivel agg diktátora már kényszerű visszavonulását megelőző éveiben is kissé ernyedtebb lendülettel törekedett a világforradalomra, Havanna ismét trendi hely lett.

Könyv

Honderű V.

Könyv

A XIX. század átköltői

Versben és vers által hozzászólni a napi közügyekhez nemcsak komoly irodalmárok szokása, de a humor mindenkori nagy- és kismestereié is. Politikai átköltészet a dualizmus korából.

Mellesleg költők

Könyv

Tollat ragad a postás meg a bíró

Négy különböző szakma képviselője ül a képzeletbeli asztalnál: egy veszprémi postás, egy pesti irodalomtudós, egy székesfehérvári bíró és egy erdélyi származású építész. Az égvilágon semmi sem köti őket össze azon kívül, hogy elég jó verseket írnak, és hogy ezt elég kevesen tudják róluk.

Színház

Színház

Színház

Kutyába

Coetzee-Mundruczó: Szégyen

Így, a szezon előtt arra gondoltam, hátha hívják még vendégjátékra hozzánk azt a magyar színházi előadást, amit a szezon végén láttam, és amelynek láttán nyáron hosszasan brávózott az avignoni fesztivál közönsége.

Interjú

Színház

"Bármibe szerelmes tudok lenni"

Péter Kata színész

A híres Máté-Horvai-osztály tagjairól szóló zsámbéki előadás-sorozat idei címszereplője szabadúszóként tucatnyi színházban játszott, két évig a szombathelyi társulat tagja volt, most pedig második évadját kezdi a Vígszínházban.

Sport

Interjú

Sport

"Miért halok meg naponta kétszer"

Joó Abigél cselgáncsozó

A KSI SE 22 esztendős sportolója hatévesen kezdett dzsúdózni; kétszeres junior világbajnoki bronzérmes a 70 kilogrammosok közt, ötszörös Európa-bajnok utánpótlás-korosztályban, és kétszeres felnőtt Európa-bajnok a 78 kg-os súlycsoportban. A londoni olimpia negyeddöntőjében amerikai ellenfele ellen waza arival vezetett, amikor súlyosan megsérült, de tovább versenyezve megszerezte az ötödik helyet.

Lokál

Orchideák és mások a Füvészkertben

Lokál

Mondjátok el, hogy szeretem!

A Magyar Orchidea Társaság hirdetett klubnapot vasárnapra - remek ürügy, hogy teszteljük, mennyit épült-szépült a Füvészkert, mióta jó pár évvel ezelőtt ott jártunk.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Török, mogyorós

Létezik egy török sütemény, sekerpare a neve. Sok grízzel készül, ovális, közepében mandulaszem, és át van itatva sziruppal (naná, hiszen török édességről beszélünk). Az egyik kedvencem. Aztán ott a revani, szintén grízes, de egy fokkal légiesebb, mint az előbb említett desszert. Első ránézésre ártatlan piskótának tűnik, de a látszat csal.

Lélek

Hamis szakvélemények gyerekelhelyezési perekben

Lélek

Sorsdöntések

Gyermekelhelyezési perekben a bíró legtöbbször az igazságügyi pszichológus szakértő véleménye alapján hozza meg döntését. Jó lenne azt hinni, hogy a szakértők mindannyian felkészült, lelkiismeretes emberek - de a valóság az, hogy egyáltalán nem mindegy, kit rendel ki a bíró az adott perben.