Lemez

Erasure: World Be Gone

  • - legát -
  • 2017. július 1.

Zene

Andy Bell és Vince Clarke immár több mint harmincéves duóját úgy őrzi emlékezetünk, hogy túlzásba vitt modorosságuk, végletes slágerparádéjuk ellenére is jól bírták a kötéltáncot, az önirónia mindig átsegítette őket vállalhatatlannak tűnő fellépéseken. (Például, amikor 1992-ben beöltöztek ABBA-lányoknak és ABBA-számokat énekeltek.) Noha a fősodorból már vagy két évtizede kiszorultak, 21. századi munkásságuk egyáltalán nem mondható terméketlennek, kiadtak vagy nyolc albumot 2000 óta, sőt legutóbbi, három éve megjelent lemezük, a lendületes, már-már indusztriális The Violet Flame a brit slágerlista 20. helyéig is eljutott.

Pár hónapja az új lemezt beharangozó Love You To The Sky-t hallva úgy tűnt, hogy a duó legújabban a nyolcvanas évek nyomi slágereit fogja felidézni (emlékszik még valaki Rick Astleyre?), méghozzá az irónia legkisebb jele nélkül, ami elég szerencsétlen lépésnek tűnt. Nos, erről szó sincs a World Be Gone-on. Az album természetesen Love You To The Sky-jal indul, de ezzel véget is ér az erőltetett slágerparádé. Rosszabb nem is történhetnék. A további kilenc szám mindegyike afféle szinti-ballada, tíz perc se kell, hogy kifejezetten idegesítővé váljon Andy Bell szenvelgése, különösen, hogy már az ő torkában sem az a madárka ül, ami húsz évvel ezelőtt. Némi tempó (és a nyolcvanas évek slágeripara) a záró számban, a Just A Little Love-ban ugyan visszatér, de ettől sem lesz jobb kedvünk. Mintha a gagyi egykori brit nagyköveteinek, a Stock–Aitken–Waterman szerzőhármasnak csontkezei kaparnák a táncparkettet.

 

Mute, 2017

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.