Ez is világhír: a Montreux Jazz Fesztiválon lép fel a Jazzbois

  • narancs.hu
  • 2024. június 5.

Zene

A világ leghíresebb jazz fesztiválján lép fel a Jazzbois július 9-én. Ilyesmi évtizedek alatt csak kevés magyar előadónak sikerült.

Felsorolhatatlan, hogy a fesztivál 1967-es indulása óta kik léptek fel a kultikus rendezvényen, de többek közt Miles Davis, Chick Corea, Herbie Hancock vagy  Ray Charles nevét érdemes megemlíteni, de zenélt ott még Led Zeppelin, a Queen, David Bowie vagy Johnny Cash is.

Az idei felhozatlaban a Jazzbois mellett színpadra lép Sting, Lenny Kravitz, a Justice, Deep Purple, The Yussef Dayes Experience és a Kraftwerk is. 

Szinte példa nélküli, hogy magyar zenekar a Montreux Jazz Fesztivál hivatalos programjába kerüljön. Számos hazai tehetség szerepelt ugyan az ott megrendezett fiataloknak szóló versenyen már, például Szabó Gábor 1969-ben, Szakcsi Lakatos Béla 1970-ben, vagy a Benkó Dixieland, akik 1971-ben akik meg is nyerték a versenyt, a közelmúltban pedig többek közt Oláh Krisztián vagy Tálas Áron is zenéltek a versenyen 2015-ben, a hivatalos fesztiválon mostanáig nem tudunk más magyar fellépőkről. 

Július 9-én ezért a Jazzbois a montreux-i fellépését bátran lehet történelminek nevezni – közölte a zenekar menedzsere. Sok dolog van, amit Magyarországon világhírűnek tartunk, de a Jazzbois esetében ez fordítva van. Itthon kevesebben ismerik, hazánk határain túl azonban egyre nagyobb ismertséggel bírnak.

 
Jazzbois
Fotó: Valami Hektor
 

 

A Jazzbois új generációs fúziós zenét játszik, amit lehet jazzként aposztrofálni, de ahogy ma már a popzene is sokkal könnyebben mozog a műfaji kereteken belül, úgy ezt a műfajt sem lehet már szűken értelmezni. A Jazzbois zenei stílusát is nehezebb egy-egy jelzővel meghatározni.

A zenekar itthon fellépett már a Kalákával közös produkciójukkal a Müpában, nemrég pedig teltházas koncertet adtak az A38 hajón, azonban igazi erejük az, hogy mára európa sok nagyvárosában is egyenként több mint háromszáz jegyet tudnak értékesíteni, ami nem kis teljesítmény.

Ezt mi sem mutatja jobban, hogy ugyanaz az angol ügynökség (ATC Live) egyengeti a külföldi fellépéseiket, mint Azahriah-nak és a Carson Comának.

Abban azonban mindenképpen élen járnak, hogy az ő külföldi közönségük valóban külföldi, magyarokkal csak elvétve lehet találkozni londoni, párizsi vagy berlini koncertjeiken.

 

Kéthetes, 14 állomásos turnéra indul Európában a Jazzbois.

Miközben idén már másodszor lépett fel április végén a Brick Lane Jazz fesztiválon a zenekar, októberben már a londoni Jazz Caféban, az európai új jazz legfontosabb helyszínén lépnek majd színpadra, ahol korábban olyanok zenészek fordultak meg, mint például Yussef Dayes vagy épp Kamaal Williams. Nyáron többek közt a francia Jazz à Vienne fesztiválon, a lengyel Jazz Around-on és a kolozsvári Jazz in the Park fesztiválokon láthatjuk őket, ősszel pedig a berlini Club Gretchenben nyitják a kéthetes turnéjukat. A nyolc országot érintő turnéhoz további dátumokat ígérnek a fiúk. A körutat november 15-én Budapesten, az Akvárium Klubban zárják majd a szintén kultikussá vált makrohang társaságában. 

A sok új dátum mellé új albumot is ígérnek a srácok, ez a tervek szerint szeptember elején jelenik meg. „A külföldi koncerteken látjuk, hogy egészen szürreális elérése van a zenénknek. Londonban, Amsterdamban, Párizsban és Varsóban is teltház várt minket, és nem a kinti magyarok jöttek el, hanem külföldi rajongók. Most sokat megyünk külföldre, megnézzük, meddig lehet ezt feljebb tornászni” – mondta Sági Viktor a zenekar basszusgitárosa 

A zenekart online havonta átlagosan több mint egymillió alkalommal streamelik, és ennek csupán 2%-a érkezik Magyarországról, nemrégiben pedig egyórás műsorban foglalkozott a legnagyobb francia jazzrádió velük, a TSF.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!