film - A LEGMELEGEBB NAP

  • - szá -
  • 2010. január 7.

Zene

Némi megütközéssel vettük tudomásul, hogy a mozijegy mellé nem adtak kislexikont - pedig jól jött volna. Kezdjük mindjárt a mumblecore mozi fogalmának tisztázásával, hiszen jelen esetben e kategóriával találjuk magunkat szembe: olyan film, mintha most jött volna egyenest ki a főiskoláról, mintha meg sem lenne teljesen vágva, készre sem lenne gyártva.
Némi megütközéssel vettük tudomásul, hogy a mozijegy mellé nem adtak kislexikont - pedig jól jött volna. Kezdjük mindjárt a mumblecore mozi fogalmának tisztázásával, hiszen jelen esetben e kategóriával találjuk magunkat szembe: olyan film, mintha most jött volna egyenest ki a fõiskoláról, mintha meg sem lenne teljesen vágva, készre sem lenne gyártva. Az ilyesfajta mozi a sztoriban az emberi viszonyokra fókuszál, szinte már klausztrofóbiásan. Fontos még, hogy nagyon szimpla történetet meséljen el.

A buddy movie kifejezés talán valamivel elterjedtebb: olyan film, ami a fiúk, a haverok viselt dolgait tárgyazza. Pasis film, mondanák a csajok. S mit tesznek a - szigorúan hetero - pasijaink A legmelegebb napon? Tesznek jó magasról a konvenciókra meg az amerikai közerkölcsre. A nõs Ben és a vagabund Andrew egy bor- és jointmámoros estén elhatározza, hogy mûvészi pornófilmet - mert van ám ilyen - forgat kettejük elsõ szeretkezésérõl. De mit tenne két átlagos macsó a kijózanodás után? Nyilván rohadtul szégyellnék magukat, s kölcsönösen felesketnék egymást az örökös titoktartásra. De Ben és Andrew nem ilyenek, õk végigviszik a projektet. S hogy mi lesz a nagy hetero-meleg-mûvészi pornóprojektbõl? Emlékeznek még a macskapapa és a macskafia elmennek az elsõ közös beavató bevetésre kezdetû és tartalmú viccre? Kábé annyi...

A legmelegebb nap címû mozi mindevvel együtt egy titkos, õszintének ható és vicces pasis szeánsz részeseivé avatja nézõjét, s ekképp a film chick flicknek sem utolsó! Mit is ír arról a kislexikon?

Forgalmazza a Cirko Film - Másképp Alapítvány

****

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.