Film: Gagyigalopp (Tímár Péter: Le a fejjel!)

  • - turcsányi -
  • 2005. március 17.

Zene

A rendező legújabb, sokak szerint a középkorban játszódó filmjét a Heti hetes című tévésorozat szereplőivel forgatta. Csupa már többször bizonyított színész, aki pedig nem színész, mind megannyi érdekes karakter. Két légy ütődött egy bátor csapásra: a figurák megformálására leg-alkalmasabb alanyok alapjáraton is a közönség kedvencei. Természetesen ez művészi csapda is.

A rendezõ legújabb, sokak szerint a középkorban játszódó filmjét a Heti hetes címû tévésorozat szereplõivel forgatta. Csupa már többször bizonyított színész, aki pedig nem színész, mind megannyi érdekes karakter. Két légy ütõdött egy bátor csapásra: a figurák megformálására leg-alkalmasabb alanyok alapjáraton is a közönség kedvencei. Természetesen ez mûvészi csapda is. Nehogy már csupán a húzónevek miatt legyen magas a nézõszám... Egy jó forgatókönyv, egy lendületesre rendezés azonban feleslegessé tenne minden ez irányú aggodalmat. Minderrõl azonban nem beszélhetünk. A kevésbé sikerült Tímár-filmek szokásos fogadtatásának - egyébként általam szerfelett unt - koreográfiája szerint itt korábbi érdemei következnének, melyek kétségkívül dúsak (a) ide a címek jönnének, de magunk között vagyunk; b) ide címek jönnének, de azért hagyjuk el, hogy ne keltsük a bezzegelés gyanúját, miszerint azok voltak az igaziak).

A Gyalog-galopp nagy filmsiker volt szerte a világon; megihletõdni általa cseppet sem szégyelleni való, sõt bizonyos fokú mûveltségre utal, ami persze nem feltétele semminek, de vannak, akik bírják. Csinálni egy saját gyalogos galoppot tehát nagyon is ígéretes elszánás. A bevált formát sajátlagos tartalmakkal megtölteni nemes kihívás. Annak fényében meg különösen az, sõt eszeveszetten bátor is, ha számításba vesszük, hogy a tavalyi év legnagyobb magyar kasszasikere (A magyar vándor) is hasonló ambíciókról árulkodott. (Mintha lenne egy kis tülekedés ebben a butikban, hirtelen eszembe jutott a Mohácsi vész.)

Ráadásul a lehetõségek korlátlanok, ha Tímár Péter ugyanezt a filmet nem a Heti hetes, hanem a Híradó sztárjaival forgatja le (képzeljünk egy castingot a parlamentbe...), még magasabb nézõszámot ér el, hogy a Fókusz vagy a Névshowr vagy a Napkelte sztárjait már ne is említsük, az milyen csuda móka lenne! De ha az idõjárás-jelentések hõsei domborítottak volna, azt is sokan megnéznék. Ne folytassuk!

S két dolgot nem tehetünk még, nem mesélhetjük el a sztorit, hisz mindenkihez (rendezõhöz, színészekhez, fizetõ nézõkhöz, e fórumhoz) méltatlan lenne, s nem vizsgálhatjuk szokásos kritikai gyakorlatunk szerint a mûvet, mert az meg az eddig és eztán itt szereplõ filmekkel szemben lenne méltatlan. A Le a fejjel!, bár sok tekintetben megtévesztõ (moziban megy, forgatás útján készült stb.), nem film, csak nagyon rossz.

- turcsányi -

Forgalmazza a HungariCom

Figyelmébe ajánljuk