folyóirat - MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA

  • - legát -
  • 2009. május 28.

Zene

Ha magazinban látok pszichológust, többnyire horoszkópot, "Illik-e hozzám a pasim?" típusú tesztet is látok körülötte. Természetesen a szakember, pontosabban a "sztárpszichológus" körben elhelyezett arcképe sem hiányozhat, ami kivágva épp alkalmas volna gombfocijátékosnak.
Ha magazinban látok pszichológust, többnyire horoszkópot, "Illik-e hozzám a pasim?" típusú tesztet is látok körülötte. Természetesen a szakember, pontosabban a "sztárpszichológus" körben elhelyezett arcképe sem hiányozhat, ami kivágva épp alkalmas volna gombfocijátékosnak. Általában a szöveg sem kecsegtet semmi jóval, ám letagadhatatlan, hogy az ilyesmire komoly igény van. De vajon lehet-e ezt egy kicsit komolyabban? Érdemes-e olyan magazint elõállítani, amelynek kizárólag a pszichológia a témája?

Úgy tûnik, a nemrégiben megjelent folyóirat munkatársai az optimisták közé tartoznak. "Meggyõzõdésem, hogy van kereslet egy ilyen lapra" - írja beköszöntõjében dr. Pápay Herbert Zsuzsa fõszerkesztõ, ami pedig az "ars poeticát" illeti, így fogalmaz: "Az általam elképzelt lap híd lesz az olvasó és a tudomány között."

Nos, az elsõ szám valóban kellemes meglepetés. Sehol egy teszt, semmi közösködés a magát elõszeretettel "társtudománynak" gondoló parapszichológiával, és ami a legfontosabb, kifejezetten változatos. A szerkesztõk kínosan ügyeltek arra, hogy kerüljék az olyan divatos témákat, mint a szex vagy a depresszió, ellenben a párkapcsolati játszmákról szóló cikk akár "életmentõ" is lehet egy-egy romlásnak indult házasságban. Vezetõ anyagként szerepel még a kamaszkor "megfejtése", valamint a válsággal kapcsolatos "tudnivalók", a rövidebb cikkekben egyebek mellett az idõ múlásának megélését vizsgáló "kronopszichológiával" és a tizenegyest rúgó játékos fejmunkájával ismerkedhetünk meg.

Ami nem tetszik: a lap illusztrálása; leszámítva az interjúalanyokról (Hankiss Elemér, Hámori József, Pléh Csaba) készült "rendes" fényképeket, az MP hasábjairól is többnyire a fizetõs képtárakból letölthetõ fotók köszönnek vissza, melyek már annyira "jól néznek ki", hogy halálosan unalmasak.

Kiadja kéthavonta a Média Connection Kft., 68 oldal, 690 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk