folyóirat - Rubicon, 2009/5

  • Mangel Gyöngyi
  • 2009. július 9.

Zene

A történelmi magazin kiemelt témái ezúttal az 1942-es januári és az 1944-es őszi-téli délvidéki vérengzések. Az 1942-es "hideg napokon" a magyar honvédség és csendőrség partizán- és csetnikellenes tisztogató akciója közönséges tömeggyilkosságba torkollott, melynek 3340 polgári áldozata volt (köztük 147 gyermek).
A történelmi magazin kiemelt témái ezúttal az 1942-es januári és az 1944-es õszi-téli délvidéki vérengzések. Az 1942-es "hideg napokon" a magyar honvédség és csendõrség partizán- és csetnikellenes tisztogató akciója közönséges tömeggyilkosságba torkollott, melynek 3340 polgári áldozata volt (köztük 147 gyermek). A razzia története, köszönhetõen a korabeli hivatalos magyar eljárásoknak is, régóta közismert. A visszacsatolt Bácskába bevonuló szerb partizánok 1944-45-ös megtorló akcióiról viszont 1990-ig elvétve lehetett csak nyilvánosan beszélni - és nemcsak Magyarországon, de Jugoszláviában is. A bosszúhadjárat rekonstruálásához - amelyet értelemszerûen magyar nemzetiségû kutatók, magánszemélyek tartottak elsõsorban kötelességüknek - nagy elkötelezettség és nem kevés bátorság kellett a titói Jugoszláviában. A téma manapság is vihart kavar odaát - jól jelzik ezt az errõl szóló menetrendszerû sajtópolémiák is. A Rubicon összeállítása a számos részletében még mindig nem tisztázott (például az áldozatok számáról sincsenek megbízható adatok, a becslések öt- és negyvenezer között mozognak) 1944-es "még hidegebb napokkal" foglalkozik bõvebben, az alapos szaktanulmányok, valamint a vajdasági úttörõ tényfeltárók írásai mellett túlélõk és a szemtanúk visszaemlékezéseit is közölve.

A központi tematikát két békésebb tárgyú munka keretezi: az Esterházy Miklós herceg "tündérvilágát" minden korábbinál részletesebben elemzõ tanulmány, illetve az elõzõ századforduló férfiideáltípus-változásait vizsgáló igényes és szerfölött szórakoztató írás.

82 oldal, 595 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk