hely - A FőVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR ZUGLÓI FIÓKKÖNYVTÁRA

  • Babiczky Tibor
  • 2008. szeptember 11.

Zene

A Thököly út és a Róna utca kereszteződésénél - ott, ahol a 7-es megáll -, a Bosnyák utca 1/a-ban, az első emeleten van egy gangról nyíló kiskönyvtár. Az ide tévedt látogatót egy decens Jókai-idézet fogadja a könyvek és a csillagos ég csodáiról, ami rögtön egy 70-es évekbeli önképzőkör fülledt "izgalmait" vetíti elő.

A Thököly út és a Róna utca keresztezõdésénél - ott, ahol a 7-es megáll -, a Bosnyák utca 1/a-ban, az elsõ emeleten van egy gangról nyíló kiskönyvtár. Az ide tévedt látogatót egy decens Jókai-idézet fogadja a könyvek és a csillagos ég csodáiról, ami rögtön egy 70-es évekbeli önképzõkör fülledt "izgalmait" vetíti elõ.

Micsoda tévedés!

A Bosnyák utcai könyvtár ugyanis - mondjuk ki - a megvalósult csoda. Kínálata már pusztán jellegébõl következõen sem vetekedhet a nagy könyvtárak állományával, ám a meglévõ könyvanyag biztos és kiváló ízléssel lett összeválogatva. A manapság beláthatatlan könyvkiadási dömpingbõl értõ módon szemezget a könyvtár: szinte minden fontos, új kiadvány megtalálható a katalógusukban, legyen szó kortárs magyar szépirodalomról, krimirõl, vallástörténetrõl vagy éppen lektûrrõl. Nem kevésbé igényes a DVD-, illetve a CD-tár is. A Bosnyák utcai könyvtár azt a reményt hordozza és közvetíti, hogy Magyarországon még nem romlott el minden végérvényesen: vannak még jó emberek, jó helyen, van szakértelem, és az ízlés sem számít elavult szónak. A könyvtárosok kedvesek és segítõkészek, nyoma sincs a személytelen hivatalnokstílusnak vagy az unottságnak - tisztában vannak vele, hogy bizonyos értelemben egy kis(ebb) közösség vélemény- és ízlésformálói. Minden látogatóval elbeszélgetnek az olvasmányokról, könyveket ajánlanak, ha pedig egy keresett könyv nincs meg, egy-két napon belül megszerzik. Megbecsülve lenni - ezzel az érzéssel távozhat mindenki a Bosnyák utcából. A könyvtárvezetõ nevét pedig tessék megjegyezni: Paunoch Éva. Mert - ahogyan Petri György írta - az angyal a részletekben lakik. Ha árulnának kávét és lehetne dohányozni, meglenne az évek óta áhított törzshelyem Budapesten.

*****

Figyelmébe ajánljuk