Koncert

Hiperkarma

Zene

Ha létezne egy olyan lista, ami a magyar popzene nagy túlélőit foglalná össze, akkor azt Pajor Tamás mellett egészen biztosan Bérczesi Róbert vezetné.

Körülbelül két és fél éve volt alkalmam beszélgetni a Hiperkarma frontemberével, és ne szépítsük, borzasztó állapotban volt a 2011-es visszaesése után. Most viszont kiváló egészségnek örvend, amihez állítólag Pajor is hozzátette a ma­gáét amolyan spirituális segítségnyújtás formájában.

A (ki)gyógyulás végeredménye az új Hiperkarma-lemez, a Konyharegény, valamint egy lemezbemutató koncert lett a Petőfi Csarnokban. Természetesen már elővételben elkelt az összes jegy (nem csoda, hiszen évek óta nem lépett fel a zenekar), úgyhogy akár nagyobb helyen is érdemes lett volna megrendezni a bulit, ha lenne valami értelmes opció a PeCsa és az Aréna között.

A klasszikus halloweenes hagyományok alapján a zenészek kimaszkolva érkeznek a színpadra (Frenk nem gitározik, hanem ismét dobol). Bérczesi Guy Fawkes-os sminket visel, és meghatóan értekezik a remélhetően még sokáig tartó tisztaságáról. Lemezbemutató koncerthez méltóan majdnem mindegyik dal előkerül az új albumról, és ezek tetszenek is a közönségnek, csak még egy kicsit szoknia kell őket.
A régiek viszont elképesztő ovációt kapnak, és szinte mindenki énekel minden sort: még a hadarós Amondóban is hallatszik a közönség hangja Bérczesié mellett. A vendégek felléptetése is jól sül el: Müller Péter Sziámi, Szekeres András, Halott Pénz és Fluor Tomi remekül illeszkedik a dalokba, melyek hallatán már tényleg nem lehet kérdéses, hogy a Hiperkarmánál nem volt fontosabb magyar zenekar a nullás években. A Konyharegény jó lépés afelé, hogy az együttes ebben az évtizedben is ugyanannyira releváns maradjon, de arra a kérdésre, hogy Bérczesi ugyanolyan formátumú és életpályájú túlélő lesz-e, mint Pajor, csak később kapunk majd választ.

Petőfi Csarnok, október 31.


Figyelmébe ajánljuk