Tartalom

(2014-11-06)

Snoblesse
Publicisztika

Kovács András

Publicisztika

Zsidó asszimiláció, zsidó politika

György Péter és Köves Slomó vitájához

György Péter és Köves Slomó vitája, a magyar zsidók asszimilációjának menetéről, következményeiről és tanulságairól szólva valójában arról folyik, hogy ma, Magyarországon milyen legyen a „zsidó politika”, azaz mit mondjanak, kinek az oldalán álljanak azok, akik zsidóként szólalnak meg a magyar politikában.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kielégítetlenül

Elzúgtak tüntetéseink. Volt egy erős hete a magyar közlétnek; inkább vicces, mint szomorú, hogy éppen akkorra esett 2014-ben is, mint 1956-ban: kábé október 23-tól 31-ig. Az esetre, jó, akkor esetegyüttesre már most, tényleg egy-két nap múltával úgy emlékezünk, mint „az internetadó elleni tüntetésekre”.

Egotrip
Külpol

Európa közepe melléklet

Külpol

Van visszaút - Hogyan gyógyítható a szélsőjobb?

Bár Németországot és Magyarországot sokszor egy kalap alá vesszük a szélsőségesek jelentette veszély szempontjából, a különbségek jelentősek. De eltérő a szélsőségességre adott társadalmi és állami reakció is. Németországban egyre fontosabbak a szélsőjobboldaliak kiugrását és társadalmi reintegrációját célzó kezdeményezések.

Európa közepe melléklet

Külpol

Mocskos angyalok

Szöktetők Nyugat-Berlinben

Tízezer keletnémet köszönhette a szabadságát azoknak a nyugat-berlinieknek, akiknek nemcsak az NDK diktatúrájával, hanem saját elkényelmesedett társadalmuk ellenszenvével is meg kellett küzdeniük. Ők voltak a szöktetők.

Külpol

Vissza a városba - A lipcsei sikersztori

Lipcse 1990 után gyors hanyatlásnak indult. Aki tehette, menekülőre fogta innét, s a legkézenfekvőbb megoldásnak az elértéktelenedett városrészek eldózerolása tűnt. Az ezredfordulótól viszont a szász tartomány legnagyobb városa ismét vonzó hely lett. Mi kell a kitöréshez a pusztuló város szindrómából – a befektetéseken kívül?

Európa közepe melléklet

Külpol

„Intenzívebben érezték a bezártságot”

Thomas Lindenberger történész a Német Demokratikus Köztársaság hétköznapjairól

A szovjet megszállási övezet hivatalosan 1949. október 7-én alakult önálló állammá. Milyen volt az élet a DDR-ben, hogyan alakult a viszonya az NSZK-val, és hogyan távolította el magától a náci múltat? Mik voltak az ellenállás lehetőségei a szocialista blokk egyik legpedánsabb diktatúrájában, és miért nem hitte el még Gorbacsov idején sem senki, hogy közel a vég? Két, az 1990-ben kimúlt államalakulat mindennapjait kutató történész mesél a Narancsnak.

Európa Közepe melléklet

Külpol

Techet Péter: Német? Egység?

Amikor a német egységről írunk, kezdhetnénk Fichtével is, aki a német nemzetet metafizikai­lag akarta megalapozni és megindokolni. Kezdjük azonban inkább a német egység eredményével, a mai berlini köztársasággal. Például az igen-igen unalmas, profán, egységes német adórendszerrel.

Belpol

Elhalasztott internetadó

Belpol

Nyomás alatt

Múlt pénteki rádióinterjújában elnapolta az internetadó bevezetését Orbán Viktor. A tüntetők saját sikerükként értékelik a meghátrálást, de a hátterben más okok is vannak.

Nekrológ

Nekrológ

Az ismeretlen miniszterelnök

Lázár György, 1924–2014

A napokban tudtuk meg: 2014. október 2-án, életének 90. évében elhunyt Lázár György, aki 1975 és 1987 között Magyarország – akkori elnevezéssel a Magyar Népköztársaság – miniszterelnöke volt. Évtizedek óta visszavonultan élt; majdnem annyira láthatatlanul, mint amennyire láthatatlan kormányfő volt a kádári konszolidáció végén és a rendszer válságba kerülésének időszakában.

Zene

Koncert

Zene

Hiperkarma

Ha létezne egy olyan lista, ami a magyar popzene nagy túlélőit foglalná össze, akkor azt Pajor Tamás mellett egészen biztosan Bérczesi Róbert vezetné.

Koncert

Zene

John Eliot Gardiner

Nagy karmester és mosolygó zenekara koncertezett múlt csütörtökön a Müpában, s a derű legalább annyira fontos jellemzője volt Gardinerék fellépésének, mint a nagyszerűség.

Lemez

Zene

La Belle Excentrique

Patricia Petibon, a kiváló koloratúrszoprán huszonkilenc dalt vett lemezre zongorista partnere, Susan Manoff társaságában. A CD különlegessége, hogy az énekesnő – mint a kísérőfüzet játékosan fogalmaz – Gabriel Faurétól Leo Ferréig egy kalap alá veszi a francia komoly- és könnyű­zenét.

Koncert

Zene

Ellopta, hazavitte

Electronic Beats Fesztivál 2014

A szokásos őszi Electronic Beats idén a debütálásokról és a hamisítatlan élő produkciókról szólt, rá­adásul az este folyamán – egymástól részben függetlenül – három Blake is főszerephez jutott. A fel­lépők szinte kivétel nélkül először játszottak hazánkban: ez ugyanúgy elmondható a programot futólag nyitó – amúgy kedves, néha kifejezetten izgalmas – belga fiú-lány duóról, a Joy Wellboyról, mint a brit Zoot Womanről.

Film

Film

Film

Sírok között

Lawrence Block főfoglalkozású krimiíró és hobbiszintű távgyalogló minden fórumon elmondta már az elmúlt 28 év során, hogy mennyire rühelli szegény Hal Ashby utolsó mozifilmjét.

Verzió melléklet

Film

Mit fogott a hálózat?

2 kockafilm

Nem csupán a mi fékezhetetlen agyvelejű kormányzatunk figyelt fel arra, milyen kulcsfontosságú a világháló napjainkban: két fontos és a maga nemében szórakoztató doksi is ezt a témát járja körül.

Verzió+

Film

Ruanda FC

Hogyan lehetséges, lehetséges-e egyáltalán meg­békélés egy olyan társadalomban, ahol húsz évvel ezelőtt a hutu többség szó szerint megtizedelte a tuszi kisebbséget, azóta pedig – egy olyan kormányzat alatt, amelyben a kisebbségé a domináns szerep – változatlan lakossági arányok mellett, hatósági felügyelettel igyekeznek egységes, élhető országot teremteni?

Verzió melléklet

Film

Ami az atom után marad

3 nukleáris töltetű film

Noha az atomfizika rém absztrakt és bonyolult dolog, a nukleáris ipar tragikus balesetei mégis a világ pofonegyszerű dolgai közé tartoznak. Hiszen mit kell azon magyarázni, ha valaki örökre elveszíti otthonát, mindazt, ami számára az életet jelentette? Hogy hátralévő éveit a hazatérés be­teljesületlen sóvárgása határozza meg, vagy, ami még rosszabb, a rák elleni, eleve kudarcra ítélt harc. Eltérő eszközökkel, de az idei Verzió két nukleáris „utóélet-filmje” is az evidencia meggyőző súlyával foglalkozik ugyanazzal: mi marad a helyén és mi lesz azzal az emberrel, amit/akit atomkatasztrófa sújtott?

Verzió melléklet

Film

A cenzúra ösztönöz

Madeleine Sackler rendező

A Veszedelmes játékok című nyitófilm alkotójával a fehérorosz cenzúráról, a helyszíni forgatás nehézségeiről és a diktatúrában élők lehetőségeiről beszélgettünk.

Verzió melléklet

Film

Jasmine

Animáció+doku

Alain Ughetto szó szerint veszi az animá­ciót: gyurmafigurái valóban lelket kapnak, élettel telítődnek, ahogy felidéznek és újrajátszanak egy régi szerelmet. A Provence-ban élő rajzfilmes és dokumentarista levelekből, archív híradórészletekből, Iránban készült szuper 8-as felvételekből és személyes emlékekből építi fel a több műfaj elemeit kreatívan ötvöző filmet.

Tévésorozat

Film

The Divide – Az ítélet ára

A másolat másolata talán még nem az a verzió, amelyet csak a menthetetlen sorozatfüggők képesek őszintén élvezni, de máris bonyolódik a helyzet, ha hozzátesszük, hogy ezt a szériát – a történetet szabályosan félbevágva – mindjárt az első évadja után elkaszálták.

Színház

Opera

Színház

Szerű

Lammermoori Lucia, Carmen

Egy világsztári vendégfellépés és egy bemutató – eseményekben gazdag volt a múlt hét az Erkel Színházban, ahová előbb Edita Gruberová érkezett meg, majd aztán Oberfrank Pál rendezésében az új Carmen-produkció.

Színház

Színház

Messzi távol

Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése

Amikor a Katonában bemutatták a darabot, éppen ismét felröppent valami szenzációs hír Észak-Koreáról, ezúttal a nagy diktatúra azon szándékáról, hogy egyesülni kívánna másik felével, a Déllel. A hír éppolyan hihetetlen és hiteltelen volt, ahogy majd a darabban jellemzi valaki az igazi nagy szerelmet: mert a szerelem – a hajdan volt, a tökéletes, a holtomiglan – olyan, mint amikor egyesül a két Korea.

Színház

Színház

A konventben most is férfiak ülnek

Gergye Krisztián Társulata: Merénylet

A hosszú című (Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában), többnyire csak Marat/Sade-ként emlegetett darabot kiválasztani már önmagában is szimbolikus rendezői állítás; ez akkor is így volna, ha Magyarországon nem jutna róla annak is eszébe Kaposvár, aki nem látta ’82-ben a legendás előadást.

Interjú

Színház

„A hallgatás most beleegyezés”

Gergye Krisztián táncos-koreográfus-rendező

Minden színpadi műfajban szabadon mozog, legyen az prózai revü, kortárs tánc, opera, performansz vagy szórakoztató színházi darab. Minden alkotása a társadalom aktuális történéseire reflektál. Az idáig vezető útról és új darabjairól beszélgettünk vele.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Jelelés fokhagymával

Király András: Let me please introduce myself

A művész indulása egybeesett az ezredforduló környékén egyre divatosabbá váló figuratív festészettel, illetve a korszak vizuális „forradalmával”, azaz az interneten felbukkanó, tömeges fogyasztásra felkínált digitális képek elterjedésével.

Kiállítás

Képzőművészet

Vándorló mesterek

Megvetés és önbecsülés

„Drótozni, fódozni, fenekelni” – kiáltozta utcahosszat a drótostót, és amikor keresztanyám behívta az udvarra, aggódtam kicsit, hogy akkor ki is lesz most itt elfenekelve.

Könyv

Könyv

Könyv

A lassú erózió

Rácz Péter: Az alvó testről

Ha van takarékos költészet, Rácz Péteré minden bizonnyal az. És nem is elsősorban azért, mert az elmúlt harminc évben mindössze öt verseskötetet publikált, sokkal inkább azért, amilyen óvatosan használja a szavait (mintha valóban el lehetne használni őket), amilyen türelemmel megközelíti tárgyát, és amilyen visszafogottan nyilatkozik a legmegrendítőbb tapasztalatokról is – tehát nem annyira mennyiségi, mint minőségi értelemben érdemes itt takarékosságról beszélni.

Könyv

Könyv

Felbomló tájban

Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát

„Az életről szól” – szokás kijelenteni művekről, ha valami nagyot szeretnénk mondani, de épp nem jut eszünkbe semmi.

Lokál

Lokál

Csapra verve - A cinkotai asszonyirtó nyomában

Nem egyszerű Budapest peremkerületében városnéző sétát szervezni, de talán könnyebb, ha az apropót az első magyar sorozatgyilkos munkássága szolgáltatja. Kiss Béla rémtettei leszorították a címlapokról az I. világháború híreit, bár ezenkívül is történt egy és más Cinkotán az elmúlt ezer évben.

Tudomány

Antropocén: az új korszak?

Tudomány

Amerre a lábunk jár

Meglehet, hamarosan máshogy hívjuk a jelen földtörténeti korát. Habár a névváltoztatás nem könnyű, és nem is biztos, hogy logikus.

Tévétorrent