HungaroCarrot ´97

  • H. Cs.
  • 1997. október 2.

Zene

Most, hogy a Budapesti Õszi Fesztiválnak jópofa új logója van, és egyértelművé vált szerepe a kortárs art színpadán, a HungaroCarrot is bővül: október 8-tól 12-ig öt napon át kínálja csemegéit a lágymányosi MU Színházban.
Most, hogy a Budapesti Õszi Fesztiválnak jópofa új logója van, és egyértelművé vált szerepe a kortárs art színpadán, a HungaroCarrot is bővül: október 8-tól 12-ig öt napon át kínálja csemegéit a lágymányosi MU Színházban.

A Carrotnak története van. ´87, Varsó: Marchewka, azaz Répa Fesztivál, az első nagyszabású, nemzetközi "alternatív" zenei esemény Kelet-Európában. Nyugatról többek között Pere Ubu, The Ex, Tödliche Doris, Minimal Compact, Wolfgang Press - e neveknek talán nem mindegyike ment mára feledésbe. Keletről pedig: Radio Warszawa, a nagy Szovjetunióból a litván Sárga Postások (hatalmas siker), és hogy őket kiengedjék, a hivatalosan delegált Masina Vremenyi (hűvös csönd). Magyarországról a Kampec Dolores, minek következtében személyes motivációk alakultak ki az ötlet itthoni telepítésére.

Nem lett SovCarrot, se JugoCarrot, de 1988-ban megszületett a HungaroCarrot. Négy éven keresztül a Petőfi Csarnok adott neki otthont. Pere Ubu, The Ex, Zvuki Mu, Legendary Pink Dots, Laibach, Blurt és sokan mások jellemezték a színvonalat. A mínuszjelek a költségvetéseket. Be kellett dobni a törülközőt, Budapest nem bírt el egy ilyen méretű rendezvényt.

Elbír viszont, az Õszi Fesztivál profilbővítésének köszönhetően, egy kisebbet. Három éve startolt az új sorozat, az előzményekhez képest afféle kamara-Carrot. A méretek defenzívája azonban nem zavarja a művészi színvonalat. Fred Frith és Han Bennink, Sainkho Namchylak, a NOM, Iva Bittová, az Il Gran Teatro Amaro, Lajkó Félix, a Jablkon, a Kletka Red jártak itt az elmúlt néhány évben, megannyi emlékezetes koncert.

Műsorszerkesztőként gyakran felelnem kell arra a kérdésre, hogy mi a Carrot profilja, mit jelent az "alternatív" jelző. Az empirikus választ részesítve előnyben, hadd jellemezzem az idei műsort. Van alterock: Pavel Fajt, a cseh szcéna kiemelkedő dobosa, akit Iva Bittovával ismerhettünk meg, és itt felsorolhatatlan mennyiségű egyéb produkcióban láthattunk viszont, Pluto nevű új együttesével jön, a Persona Non Grata fog velük egy napon játszani. Lesz etno-impro ütközet fúvósokra koncentrálva (Dél-alföldi Szaxofonegyüttes), indiai és magyar alapok viszonylatában (Dresch Dudás Mihály és Lantos Zoltán), valamint kortárs kamarazenei elemekkel átszőve, a Balkán és a Kárpát-medence határvidékéről (Boris Kovac és együttese). Lesz elektronikus zene forró samplerekkel (Bob Ostertag). Lesz vonósduó szabadzenés jövővel és 180-as csoportos múlttal (Márkos Albert és Melis László). Lesz vokális kornyika, háromhangos holland avantgárd (The Schizmatics), illetve kéthangos hazai nem idevalósi (Egy Kiss Erzsi Zene) változatban. Másfelől közelítve: lesz Nyugat, lesz Kelet, és bár erről idáig külön nem esett szó, de lényeges: lesznek magyarok.

És lesz valaki, akiről - ha már mindenkiről nem lehet - kicsit részletesebben. Hiába hívják őket úgy, hogy Boriszova vagy Malcev, ránézésre is világos, nem oroszok. Szakha mintegy 5000 km-re van Moszkvától keletre, fővárosát valószínűleg mindig Jakutsznak fogják hívni. Ezen a vidéken érdekes rockzenekarok alakultak, Cholbon, Cho-roon, Ai-tal, ilyen nevű formációkról jöttek hírek, néha egy-egy felvétel is. Közös bennük, hogy a tradicionális sámánszertartások szellemét adaptálják a rockmegszólalás keretei közé.

A legjobb, amit az említett felvételeken hallottam, Sztyepanida Boriszova éneke. Emberen túli. "Sámánisztikus meditációk", valami ilyesmiről van szó, ezek a hangok egy másik világhoz tartoznak. A szakhaiak panteizmusa az utolsó nyugatosítatlan foltok közé tartozik a kulturális térképen. Ezek a hangok még nem léptek át a természetből a kultúrába, nem is tudnak, mert a kettő eredetileg ugyanaz. És egy a zene, a színház és a mágia is.

Sztyepanida negyven körüli énekes és a szakhai népi színjáték garabonciása tanult az öregektől és Moszkvában is. A fent említett zenekarokkal és egyes zenészeikkel szokott szerepelni, ezúttal DJ Nomad természeti hangokra és zajokra épülő kollázsára fog énekelni. Mindazoknak, akik aktív vagy passzív résztvevőként közelebb szeretnének kerülni mindehhez, az október 9-i MU színházi koncerten kívül figyelmébe ajánlom: a Fonó Budai Zeneház jóvoltából Sztyepanida Boriszova három délutánon át tradicionális technikákat, szellemi és zenei megközelítéseket fog tanítani. Időpont: október 13-14-15. (hétfő, kedd, szerda), 14-18h. Helyszín: Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3. Részvételi díj nincs.

H. Cs.

Figyelmébe ajánljuk