Koncert

Ian Siegal Band

Zene

Ha létezik blueszenész, akire gondolkodás nélkül rá lehet mondani, hogy minden ízében hiteles, akkor az Ian Siegal.

Ha létezik blueszenész, akire gondolkodás nélkül rá lehet mondani, hogy minden ízében hiteles, akkor az Ian Siegal. Megjelenése, whiskyvel átitatott rekedtes hangja, színpadi gesztusai és önironikus monológjai egyaránt a műfaj lényegét adják át. Ezért is fájó veszteség, hogy nemrég bejelentette: az idei az utolsó év, amikor aktívan koncertezik, jövőre visszavonul és új életet kezd. Az ok prózai: 30 éve áll a színpadon, évi 150–200 bulija van szerte Európában, most fáradt bele. Ha minden igaz, egy karibi szigetre költözik a feleségével, hogy valami egészen mással foglalkozzon.

Persze a búcsúzásnak megadja a módját, turnéja budapesti állomásán nem kevesebb mint két és fél órát játszott. A terem zsúfolásig megtelt, a közönség javarészt idősebb és az átlagnál érzékenyebb volt: már azért is méltatlankodva ránk szóltak, ha egy dal közben beszélgetni kezdtünk. „Izzadok, mint egy kurva a templomban”, mondta Siegal rögtön az elején, és végig hasonló szellemben anekdotázott a számok között. Elmesélte azt is, hogy hétfőn szabadnapja lesz, ezért a főváros összes ír pubját végigjárja majd, megnézi a Liverpool BL-meccsét, és mindenkivel iszik egyet, aki megtalálja őt.

A repertoárban saját dalok és klasszikus bluesok egyaránt voltak. Olyan is, amely a lassú folyású instrumentális részeknek köszönhetően negyed óránál tovább tartott. Itt azért érezhetően leült kicsit a hangulat, de utána újra belelendültek. A kísérő zenészek (Gyenge Lajos – dob, Herr Attila – basszusgitár, Nagy Szabolcs – zongora) is megérdemlik a dicséretet, mindhárman a műfaj legjobbjai között vannak Magyarországon. A magyar rajongóknak szerencsére nem kell örökre búcsút venni Siegaltől: a tervek szerint évente egyszer ezután is ellátogat majd hozzánk, a Tom Waits munkássága előtt tisztelgő Braindogs turnéjára. És ha már itt lesz, remélhetőleg egy-két szólókoncertet is ad, mert igény biztosan lenne rá.

Muzikum Klub, február 22.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?