John Steinbeck: Orosz napló - Robert Capa 70 fotójával

  • - kyt -
  • 2009. augusztus 13.

Zene

Az író és a fényképész 1947-ben utazott 40 napos látogatásra a Szovjetunióba: ebben az évben kötötték meg a párizsi békeszerződéseket, ekkor indult a Moszkva és tábora által elutasított Marshall-terv, ez volt a két tábor közötti status quo fenntartásához ragaszkodó Truman-doktrína meghirdetésének az éve. Megkezdődött a hidegháború.
Az író és a fényképész 1947-ben utazott 40 napos látogatásra a Szovjetunióba: ebben az évben kötötték meg a párizsi békeszerzõdéseket, ekkor indult a Moszkva és tábora által elutasított Marshall-terv, ez volt a két tábor közötti status quo fenntartásához ragaszkodó Truman-doktrína meghirdetésének az éve. Megkezdõdött a hidegháború. A nemzetközi politikai események azonban, miként Nyugaton, Keleten sem csapódtak le közvetlenül a mindennapi életben. Márpedig a New York Herald Tribune megbízásából tett negyvennapos utazás célja éppen a hétköznapok, az orosz emberek bemutatása volt - nem kis mértékben éppen az erõsödõ politikai szembenállás ellenében. Persze a sztálini diktatúra közvetve a hétköznapokra is kihatott, de ezekben az években a Szovjetunió népe még leginkább a háború utáni újjáépítéssel volt elfoglalva, miként ezt Steinbeck és Capa a helyi hatóságok által szervezett utazásain tapasztalta vagy legalábbis tapasztalni vélte.

Mindenesetre a szoros ellenõrzés mellett is "a nép közé vegyülhettek" olykor, és ha más problémáról nem is, a bürokratikus nehézkességrõl, a parancsvezérelt rugalmatlanságról azért szerezhettek élményeket. Leleplezõ erejû észrevételeket ne várjunk hát a könyvtõl, amely azért távolról sem a szovjet propaganda által megvezetett naiv látogatók optimista lelkendezése. Valóban az emberekre, élethelyzetekre figyelõ tárgyilagos beszámolót olvasunk, amelyet Capa nemcsak a képeivel, hanem Steinbeck által bõséggel bemutatott szeszélyeivel, linkségeivel is színez.

Fordította Lukács Laura. Park Könyvkiadó, 2009, 239 oldal, 2900 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?