kabaré - Ezen a szinten...

  • - oil -
  • 2011. május 5.

Zene

Most vagy virágzik a demokrácia, ezért nincsenek jó közéleti viccek, vagy a humor nem tud lépést tartani a kétharmados tempóval. Mindenesetre a Spinoza Házban nemrég Vékes Csaba rendezésében bemutattak egy minden hátsó szándék nélküli, valóban szórakoztató politikai kabarét.
Most vagy virágzik a demokrácia, ezért nincsenek jó közéleti viccek, vagy a humor nem tud lépést tartani a kétharmados tempóval. Mindenesetre a Spinoza Házban nemrég Vékes Csaba rendezésében bemutattak egy minden hátsó szándék nélküli, valóban szórakoztató politikai kabarét. Pici kamara-elõadás ez, amely mögött jóformán több a szerzõ, mint a szereplõ: a darabot egy fiatal csapat, a Blue Duck Arts jegyzi, amelynek tagjai közt van grafikus, színész, bölcsész és közlekedésmérnök is. A mûhelymunkában dolgozó társaság eddig fõként kisfilmeket és társadalmi célú reklámokat készített, például az elõzõ évek Bringázz a munkába! kampányának részeként. Elsõ színpadi alkotásuk figyelemre méltó munka, bár itt-ott jobban el lehetett volna simítani a többszerzõsség jegyeit.

A téma örökzöld: mutyizás, korrupció, nyalás-taposás. Egy iskolai baleset magasabb szintekre gyûrûzik: valami Pistike alatt leszakad a tornaszertártenderen nyert vadiúj kötél, aztán borul kishal, nagyhal, képviselõk, a tévéelnök, a miniszterelnök, hogy a sor végén ott subidubizzon Obama, a pápa és az ufók is. A hangulat megalapozásaként a közönség egy tagja borítékot kap, hogy hangosan nevessen, egy másik megkent "nézõ" pedig rendszeresen bekiabál, hogy õ még ilyen jó színházat sosem látott - ennek ellenére kissé lassan melegszik be az elõadás. Aztán viszont annál jobban felpörög, sorjáznak a jó poénok, mint ahogy az is hozzátartozik a mûfajhoz, hogy néha a színészek (Harmath Imre, aki Valcz Péterrel közösen a dalokat is szerezte; Jáger Szabolcs, Mészáros András, Rusznák Adrienn, Szirmai Melinda és Varga Balázs) is kis híján elröhögik magukat. Jó hírünk tehát, hogy van élet a politikai szatíra mûfajának két szélsõ pontja: Sas Józsi és a Krétakör után. És mert a társadalom lassú állat, a darab idõszerû lesz õsztõl is, amikor majd újra mûsorra kerül.

Spinoza Színház, április 28.

****

Figyelmébe ajánljuk