mi a kotta?

Kelemenék kabátban

  • mi a kotta
  • 2021. május 19.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/20. hétre

„…megírtuk Bartók Béláról, hogy nagy talentum, aki küszködő tévelygéseiben szánnivaló és akit meg kellene menteni a magyar zenekultusz érdekében. Ma este fokozott lett a zsenialitása előtt való meghódolásunk, de a sajnálkozásunk is. A latin és germán zenei ultramodernségnek beteges eltúlzásai, amiket Bartók Béla produkál, komolyan venni csak az ezeken is áttörő zsenialitását szabad, az alkotásait azonban el kell utasítani. Hívői, rajongói neki is vannak, és az az óriási ünneplés, melynek részese volt, talán azt a tévedést ébresztik benne, hogy értő agyak, halló fülek és megérző lelkek vannak már az ő számára is. Nekünk fizikai fájdalom volt ez a zene, és ezt így ridegen megállapítani a szerző talentuma iránt való kötelességünknek tudjuk. Néhány esztendő múlva Bartók Béla maga is nevetni fog ezeken a kieszelésein, mert ha nem azt tenné, úgy azt kellene hinnünk róla, hogy ő már most nevet azokon, akik ezeket a dolgait komolyan veszik és akár sznobságból, akár degeneráltságból lelkesedni tudnak érte.”

Így számolt be a Pesti Napló kiküldött munkatársa 1910. március 20-án arról az előző napi „zeneszerzési estről”, amelyen Bartók I. vonósnégyesének ősbemutatóját tartotta a zenetörténeti érdemű Waldbauer–Kerpely kvartett. S habár a beszámoló bornírtsága eldisputálhatatlan, az újságíró annyiban mégis helyesen sejtette meg a jövendőt, hogy a tévelygő zeneszerző utóbb messzire került első kvartettje hangjától. Ezt éppenséggel Bartók vonósnégyeseivel is bizonyíthatnánk, hiszen e hat alkotás jószerint reprezentálja az életmű szakaszait. Erről most érzékletes és gyönyörködtető bizonyságot vehetünk azokon az online koncerten, amelyek a megújult összetételű – Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha, Kokas Katalin és Vashti Mimosa Hunter alkotta – Kelemen Kvartett bemutatkozását ígérik a Bartók Tavasz programján (BMC, május 20. és 23., fél nyolc).

A fesztiválnak nevét kölcsönző zseni művei közül hétfőn azután a Concerto és a Zene is elénk jut majd a neten, méghozzá Juronics Tamás koncepciózus koreográfiájával együtt, amely a Kékszakállú, a Fából faragott királyfi és a Mandarin mellett magát Bartókot és Pásztory Dittát is színpadra fogja léptetni. A produkció karmestere Madaras Gergely, közreműködő zenekara pedig a Nemzeti Filharmonikusok együttese lesz (Nemzeti Hangversenyterem, május 24., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk