ŐSZI PROGRAMAJÁNLÓ - rés a présen

„Kiszabadítani a világzenét”

  • rés a présen
  • 2023. augusztus 30.

Zene

Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója

rés a présen: Hogyan kapcsolódik egymáshoz a WOMEX és a BALKAN:MOST fesztivál?

Weyer Balázs: A WOMEX és a Hangvető már a 2011-es magyar tematikájú koppenhágai megnyitó óta működik együtt, sok projektet csinálunk közösen. Amikor 2017-ben elkezdtünk a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázathoz ötleteket bedobni, az egyik célunk az volt, hogy nemzetközileg is ismert nevek jöjjenek el a városba.

rap: Pontosan miről szól a rendezvény, és mit jelent a nevében a MOST?

WB: A MOST egy, a Kreatív Európa által társfinanszírozott projekt. A pályázatot nagyjából egy időben készítettük Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatával, és a kezdetektől úgy képzeltük el, hogy amikor véget ér ez a négy­éves programunk, a nagy finálé Veszprém nagy évére essen. Ezzel sok kockázatot vállaltunk, mert kellett hozzá, hogy Veszprém is elnyerje a címet és a MOST is sikerrel pályázzon az EU-támogatásra, de szerencsére mindkettő sikerült. A MOST – amely minden szláv nyelven hidat jelent, de angolul, magyarul és albánul is van jelentése, ráadásul értelmes és pozitív – egy kilenc balkáni országot átfogó világzenei fejlesztési program, amelyben 32 zenekar, 100 fiatal menedzser és 60 fesztivál karrierjét segítjük elstartolni – képzéssel, kapcsolatokkal, mentorálással, gyakornoki programokkal, fellépési lehetőségekkel, pénzügyi támogatással. Nagyon komoly tapasztalat volt a képzéseinkkel és rendezvényeinkkel végigjárni ezeket az országokat, megérezni az energiájukat, a problémáikat. A konzorciumi partnereink között vannak olyan nagy nyugat-európai intézmények, mint a WOMEX, a European Music Council, a brüsszeli művészeti központ, a BOZAR vagy a brit világzenei szaklap, a Songlines, vannak továbbá a térségből jövő partnereink is, mint például az újvidéki EXIT fesztivál, a macedón Password Production és mások. A kilenc országból – Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Románia – pályázati úton választottuk ki azokat, akik támogatásban részesülnek, a legjobb zenekarokat pedig a közönség is láthatja majd Veszprémben. Melléjük pedig néhány olyan nagy nevet hívtunk, akik erősen kötődnek a térséghez személyesen vagy zenéjükben, és inspirációt jelent a fiatal zenekaroknak velük egy színpadra állni – ilyen lesz például Manu Chao, a Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra, a Dubioza Kolektiv, Marina Satti, Daniele Sepe vagy a Le Caravan Passe.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.