koncert - BONOBO

  • Kõhalmi Anett
  • 2010. szeptember 16.

Zene

A lounge-downtempo-chillout vonalakon mozgó angol dj zenekara szombaton este telt háznál is telt házasabb lemezbemutató koncertet tartott a Gödörben: fél tizenegytől éjfélig nyomták a Black Sands című új album dalait. A legutoljára két éve - akkor dj settel - itt járt Simon Green frontember (képünkön) most hatodmagával érkezett, a szokásos gitár-dob-basszus-szinti felállást egy fúvóssal és Andreya Triana énekesnővel egészítették ki (neki szintén idén jött ki - Bonobo produceri segédletével készült - albuma Lost Where I Belong címmel). A Ninja Tune-nál márciusban megjelent negyedik lemezhez távolról sem hangról hangra ragaszkodó társaság koncertje éppen azon a fordulatszámon pörgött, amit a közönség igényelt: még a partyszámok közötti hosszabb, mélázós blokkok is akkora energiával robbantak, hogy azt csak jól illeszkedő lelkiállapottal és/vagy koncerteken edzett lábakkal lehetett kibírni.
A lounge-downtempo-chillout vonalakon mozgó angol dj zenekara szombaton este telt háznál is telt házasabb lemezbemutató koncertet tartott a Gödörben: fél tizenegytõl éjfélig nyomták a Black Sands címû új album dalait.

A legutoljára két éve - akkor dj settel - itt járt Simon Green frontember (képünkön) most hatodmagával érkezett, a szokásos gitár-dob-basszus-szinti felállást egy fúvóssal és Andreya Triana énekesnõvel egészítették ki (neki szintén idén jött ki - Bonobo produceri segédletével készült - albuma Lost Where I Belong címmel). A Ninja Tune-nál márciusban megjelent negyedik lemezhez távolról sem hangról hangra ragaszkodó társaság koncertje éppen azon a fordulatszámon pörgött, amit a közönség igényelt: még a partyszámok közötti hosszabb, mélázós blokkok is akkora energiával robbantak, hogy azt csak jól illeszkedõ lelkiállapottal és/vagy koncerteken edzett lábakkal lehetett kibírni.

A Black Sands dalai mellett még olyan korábbi finomságokat is hallhatunk, mint a Days To Come vagy a Between The Lines, s ezekben a régebbi dalokban - "ha már a színpadon áll, miért ne használnák" alapon - a fuvolista-szaxis hosszan kitartott hangjaival gyönyörûen helyettesítette az effekteket. S ha már effektek: a mára általánossá vált háttérvetítés konvencionális vízcseppjei-füstjei és fénykorongjai mellett Bonobóék az éppen az aktuális fõszólamot játszó zenész stenciljét vetítették jól eltalált ritmusban a vászonra. Az egyetlen probléma a koncerttel az volt, hogy az új album Eyesdown címû számát csak egyszer hallhattuk, pedig járt volna neki az ismétlés.

Gödör, szeptember 9.

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk