koncert - Les Triaboliques

  • - kyt -
  • 2009. december 3.

Zene

Már az előzenekarként fellépő Ektar is meglepetést okozott: Szőke Szabolcs héttagúvá bővült, inkább keleties-kontemplatív hangulatzenét játszó együttese éteries volt, mégis izgalmas és erőteljes. Nyugodtan elvitt volna egy önálló koncertet is.
Már az elõzenekarként fellépõ Ektar is meglepetést okozott: Szõke Szabolcs héttagúvá bõvült, inkább keleties-kontemplatív hangulatzenét játszó együttese éteries volt, mégis izgalmas és erõteljes. Nyugodtan elvitt volna egy önálló koncertet is. Az ismertség persze nagy csáberõ, a hiányával viszont szemlátomást nem sokat tudtak kezdeni a jelentõs állami kultúrintézmény munkatársai. Így aztán a terem csak félig telt meg, úgyhogy hiányzott a levegõbõl a várakozás besûrûsödött feszültsége, és a lelkesedés, a közös öröm sem bírt arra a fokra hágni, amely ha nem is a lényege, azért nélkülözhetetlen kiegészítõje egy katartikus koncertélménynek. És amelyhez amúgy minden kellék adott volt.

Elõször is a Rivermudtwilight lemez kapcsán két hete már megdicsért (lásd: Világos beszéd, Magyar Narancs, november 19.) három zenész egyszerre volt szerény, kedves és szórakoztató az obligát "jó estét, szervusz Budapest!" köszöntésen messze túlmutató és a "rettenetes" szót különös lelkesedéssel ízlelgetõ lelkes nyelvi erõfeszítéseivel, fanyar megjegyzéseivel. Justin Adams adta a fegyelmezettségbe burkolózó fõnököt, Ben Mandelson a derûs bumfordit, Lu Edmonds pedig a jóravaló, ámde hebehurgya bohóc lendületes szerepét dolgozta ki illõ visszafogottsággal.

A dalok sorrendje lényegében a lemez mûsorát követte, remek, kissé talán fémesebb hangzással, jóval erõteljesebb énekhanggal, szépen, kigyakoroltan. De nem a tökéletesség önelégültsége, hanem a zenélés öröme érzõdött rajtuk mindvégig, és jól állt nekik minden: a keményebb gitározós menetek, a balladák elérzékenyült búbánata, a latinos lüktetés, a keleties hangzások szélfútta sóvárgása, az oroszos vadulás - elsõ közös koncertjüket Szibériában adták, amint evvel egy vodka-tárgyú történetben el is büszkélkedtek. Aztán amikor a lemezen nem szereplõ Wayfaring c. számukat mintegy távolodóban a mi Marton kollégánknak ajánlották, végképp kivívták feltétlen rokonszenvünket.

Mûvészetek Palotája, november 24.

*****

Figyelmébe ajánljuk