könyv - CASANOVA VELENCÉJE - IRODALMI ÚTIKALAUZ

  • Bánföldi Tibor
  • 2011. március 31.

Zene

A Casanova-életmű magyarul a mai napig hiába várat magára, de itt ez a rokokó ízléssel összeállított kis katalógus, mely korabeli mesterek fantáziadús illusztrációinak kíséretében, pajzán ékesszólással megírt szemelvények segítségével vonultatja fel az első modern nagyváros, Velence szinte mindennapos ünnepi attrakcióinak érzéki-esztétikai kelléktárát. A látszat és egy másik látszat szétválaszthatatlanságát mutatja egy olyan érában, ahol az ember folytonosságérzete az általános nyomor ellenére is látványosan ápolható, míg az egykori diadalát rég elvesztett köztársaság besúgókkal és inkvizítorokkal keresteti a magyarázatot saját összeomlásának okaira.
A Casanova-életmû magyarul a mai napig hiába várat magára, de itt ez a rokokó ízléssel összeállított kis katalógus, mely korabeli mesterek fantáziadús illusztrációinak kíséretében, pajzán ékesszólással megírt szemelvények segítségével vonultatja fel az elsõ modern nagyváros, Velence szinte mindennapos ünnepi attrakcióinak érzéki-esztétikai kelléktárát. A látszat és egy másik látszat szétválaszthatatlanságát mutatja egy olyan érában, ahol az ember folytonosságérzete az általános nyomor ellenére is látványosan ápolható, míg az egykori diadalát rég elvesztett köztársaság besúgókkal és inkvizítorokkal keresteti a magyarázatot saját összeomlásának okaira. Éjjel-nappali fényárban ringatózva, ahogyan azt Guardi megfestette, Byron megfogalmazta, illetve a komédia, a hazárdjáték és a szerelmi kalandok szellemében emlékirataiban átrajzolta a század egyik leghíresebb szélhámosa.

Casanova a klasszicista háborúk történetét háttérként használva a nõk, a kellem és a divat kifinomult megfigyelésén keresztül páratlan gazdagságú körképet nyújt az udvarlás velencei mûvészetének regisztereirõl. Továbbá a színházak, a kávéházak, a játékbarlangok és a bordélyok világáról, melyben a komédiásokkal és kurtizánokkal vállalt sorsközösség csupán az öngyógyítás egyik lehetséges eszközeként szerepel herkulesi termetû és füstös képû elbeszélõnk sorozatos szerelmi csalódásainak kereszttüzében. Külföldi diplomaták és helyi patríciusok pártfogoltjaként, enyhén másnaposan, aranycsatos harisnyakötõben, füstölt marhanyelvvel és ciprusi borral a zsebében, apácák és mûvésznõk dupla fedelû szelencék mélyén megbúvó pornóképeit simogatva halad - és azzal az életfilozófiával, hogy a potencianövelõ tojásfehérje-saláta ellenére (a recept mellékelve!) az élvezetek miatt elõbb-utóbb úgyis kivéresedik a lelkünk sárgája.

Fordította és szerkesztette: Kovács Ilona. Atlantisz, 2010, 236 oldal, 3500 Ft

*****