könyv - Emily Diamand: Kalózok nyomában

  • B. I.
  • 2009. július 16.

Zene

2008 nagy fantasysikere Angliában, a Chicken House és a tekintélyes The Times közös gyermekregény-pályázatának első helyezettje; szó se róla, akciódús, élénk képzelőerejű munka. A 22- 23.
2008 nagy fantasysikere Angliában, a Chicken House és a tekintélyes The Times közös gyermekregény-pályázatának elsõ helyezettje; szó se róla, akciódús, élénk képzelõerejû munka. A 22- 23. század fordulóján játszódik, amikor Nagy-Britannia nagy része a klímaváltozás miatt vagy víz alá került, vagy elmocsarasodott. A természet fõleg a valahai Angliát sújtotta, amely a déli Tíz Megmaradt Megyére zsugorodott, és vezetõ szerepét a szigeten Nagy-Skócia vette át. Az angolokat a katasztrófa több száz évvel vetette vissza: technológiájuk odalett, nagyjából úgy élnek és öltözködnek, mint az 1800-as évek elsõ felében - a skótok ellenben mobiltelefont használnak, úgyhogy nesze neked angol büszkeség, ráadásul ott vannak még az angoloknak a partvidék halászfalvait örökös rettegésben tartó kalózok meg a despota miniszterelnökük. Egy kalóztámadás és a miniszterelnök kislányának az elrablása indítja azt az eseménysort, amelynek során Lilly Melkun és különleges vízimacskája különös kalandokba keveredik.

Bár felnõttként mindig bánjunk óvatosan a gyerekkönyvek bírálatával, arról azért kár volna hallgatni, hogy egyrészt néhány ellentmondás kifejezetten zavaró (az angolok mindent elfelejtettek kétszáz év alatt, a pár mérfölddel odébb élõ skótok meg nem, hogy a legnyilvánvalóbbat hozzuk föl), másrészt a szerzõ mellõzi a külvilág leírását - pedig ez mindig erénye lehet az ilyesfajta bizarr negatív utópiáknak, lásd például Stroud kitûnõ Bartimaues-trilógiáját.

Fordította: Görgey Etelka. Agave, 2009, 240 oldal, 2680 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?