könyv - HARRY KEMELMAN: A RABBI SZERDÁN MEGÁZOTT

  • - banza -
  • 2009. június 25.

Zene

Megfontolandó, hogy vajon a rabbisorozat 1970-es években írott darabjai nem későn jutottak-e el hozzánk? Hiszen a maroktelefon és a különféle DNS-vizsgálati hókuszpókuszok nélküli bűnvilág avasnak hathat manapság. Ám sokaknak üdítő lehet ez a békebeli, Agatha Christie-s hangulat a láncfűrészes, totálisan elmebeteg sorozatgyilkosok mai miliőjében.
Megfontolandó, hogy vajon a rabbisorozat 1970-es években írott darabjai nem késõn jutottak-e el hozzánk? Hiszen a maroktelefon és a különféle DNS-vizsgálati hókuszpókuszok nélküli bûnvilág avasnak hathat manapság. Ám sokaknak üdítõ lehet ez a békebeli, Agatha Christie-s hangulat a láncfûrészes, totálisan elmebeteg sorozatgyilkosok mai miliõjében. Meg hát a keménytökû magándekás helyett itt van Kemelman legfõbb irodalmi ásza, David Small rabbi, a felvilágosult vallási vezetõ, aki a Smith and Wesson hiányában szédületesen forgatja a pilpul fegyverét, vagyis a Talmudon iskolázott vaslogikájú elemzéseit.

Ám Kemelman nem áll meg itt; az olykor véletlenül vagy hanyagságból elkövetett, de soha nem véres vagy gusztustalan gyilkosság mellett éles kontúrú, tapintatosan epéskedõ rajzát adja egy amerikai kisvárosbeli zsidó közösség életének, konfliktusainak. Ezúttal arról van szó, hogy mi a fontosabb: az írásos, avagy a szóbeli, voltaképpen csak a szándékot tartalmazó végrendelet? Mi a lényegesebb: Aptaker gyógyszerész biztonsága, vagy az egész hitközségnek a rabbi szerint erõsen vitatható anyagi üdve? Meddig gyilkosság a baleset, illetve meddig baleset az emberölés? Ekkor megint Small rabbié a fõszerep, például akkor, amikor kifejti, hogy a zsidó vallás nem is annyira vallás, mint erkölcsiség és életforma. Mindezt a goj rendõrfõnök kollegiális közremûködésével. Vagyis a szórakozás mellett még tanulhatunk is Small rabbitól. Ugyancsak ránk fér manapság.

Fordította: Moldova Júlia. Konkrét könyvek, 2009, 365 oldal, 3499 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk