könyv - Izing Róbert: Támadás az űrből! - A nagy budapesti ufóinvázió

  • Svébis Bence
  • 2011. július 14.

Zene

A science fiction tematikája sokakat elcsábított Jókaitól Dévényi Tiboron át egészen Tandoriig, mi több, akadtak, akik egyenesen Magyarországra pozicionálták történetük színterét. Jelen regény is valami hasonlóval próbálkozik, ám még annyit sem képes teljesíteni, amennyit ígér. A történet szerint a roswelli ufókatasztrófával egy időben a kerekegyházi löszfalba is becsapódott egy idegen űrhajó, ám ez utóbbit lényegesen ügyesebben sikerült eltitkolni.
A science fiction tematikája sokakat elcsábított Jókaitól Dévényi Tiboron át egészen Tandoriig, mi több, akadtak, akik egyenesen Magyarországra pozicionálták történetük színterét. Jelen regény is valami hasonlóval próbálkozik, ám még annyit sem képes teljesíteni, amennyit ígér.

A történet szerint a roswelli ufókatasztrófával egy idõben a kerekegyházi löszfalba is becsapódott egy idegen ûrhajó, ám ez utóbbit lényegesen ügyesebben sikerült eltitkolni. Mi több, ami a NASA-nak nem jött össze, azt a Magyar Ûrerõ kisujjból kirázta: rekonstruálták, újraépítették a csészealjat, így a nem túl távoli jövõben rajtunk áll a világ sorsa.

Megmenteni Amerikát, majd egész Budapestet a pusztító ufóinváziótól, miközben Magyarország pillanatok alatt egy kelet-európai szellemvárosból ünnepelt nagyhatalommá lép elõ. Ami ennyire érdekesen hangzik, azt - gondolnánk - nem lehet elrontani. Izing azonban rossz író, nagyon rossz. Megfogalmazásai körülményesek, nehézkesek, karaktereit bár több nézõpontból láttatja, mégis papírszagúak, jelentéktelenek, a cselekmény pedig túlzsúfoltsága ellenére unalomba fullad. Túl sokfelé szálazza az eseményeket, s mire bármi érdemleges történik, szerencsétlen olvasót már csak a becsület hajtja elõre, hogy ha már kézbe vette a regényt, olvassa is végig.

A legproblematikusabb azonban a könyv valódi tétjét jelentõ próbálkozás, hogy képes-e a szerzõ a hollywoodi klisék halmazát hazai terepen mûködtetni. Erre azonban csak megfelelõ távolságtartással, iróniával volna lehetõség, amit képtelen kijátszani, megfelelõen alkalmazni. Igaz, nem veszi magát komolyan, de túlságosan is komolytalan. Humora gyermeteg, mi több, gyakran kényszeresen túlmagyarázott. Sokszor sajnos túl primitívnek tekinti olvasóját, s minden mondata úgy perzseli a honi sci-fi irodalom presztízsét, mint protonsugár a Parlamentet.

Agave, 2011, 318 oldal, 2880 Ft

*

Figyelmébe ajánljuk