könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKI BOGARTNAK KÉPZELTE MAGÁT

  • - banza -
  • 2008. november 20.

Zene

Eleinte minden úgy alakul, ahogy Block méltán csodált Bernie Rhodenbarr-sorozatában szokás: a betörők csendes antikváriussá visszavedlett Mozartját egy számára addig ismeretlen valaki megbízza egy behatolással; tiszta munka, csupán egy dossziét kell elhozni jeles honorárium ellenében. De aztán ismét gyilkosság történik, és Bernie-nek - hogy mentse a bőrét, no meg hogy kifizesse a korrupt rendőrök közt legkiválóbb Ray Kirschmannt - magándetektívnek felcsapva kell bebizonyítania ártatlanságát, közben amúgy en passant leleplezve a valódi bűnösöket.
Eleinte minden úgy alakul, ahogy Block méltán csodált Bernie Rhodenbarr-sorozatában szokás: a betörõk csendes antikváriussá visszavedlett Mozartját egy számára addig ismeretlen valaki megbízza egy behatolással; tiszta munka, csupán egy dossziét kell elhozni jeles honorárium ellenében. De aztán ismét gyilkosság történik, és Bernie-nek - hogy mentse a bõrét, no meg hogy kifizesse a korrupt rendõrök közt legkiválóbb Ray Kirschmannt - magándetektívnek felcsapva kell bebizonyítania ártatlanságát, közben amúgy en passant leleplezve a valódi bûnösöket. Minden megy a maga útján, és az úzusnak megfelelõen egy kulturális elem is belejátszik a cselekménybe, ezúttal Humphrey Bogart alakjában, akinek Bernie az összes filmjét megnézi a regényben. De nem egyedül, sajnos. Hanem a balkáni szépség, Ilona társaságában.

És ezzel csúszik félre a dolog. Mert ekkor megkezdõdik egy képzeletbeli balkáni ország, Anatruria történelmének ismertetése; trónkövetelõk és kincsvadászok alakjában feltûnnek a hajdan volt anatruriai társadalom egykori kulcsfigurái vagy azok rokonai, és a kellemes bûnregény valamiféle homályos és kevéssé végiggondolt szatíra talajára téved, ám itt a legkevésbé sem érzi biztonságban magát. A hangulat kissé olyan, mint Heltai halhatatlan gúnyrajzai, a Family Hotel, illetve a VII. Emánuel és kora lapjain, de persze ott a Zuna partján fekvõ végtelenül korrupt Illíria esetében világos, melyik országra lõ a szatíra nyila. De Block még a céltáblát sem látja teljesen világosan. Kár.

Fordította Varga Bálint. Agave könyvek, 2008, 264 oldal, 2580 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.