könyv - Richelle Mead: Vámpírakadémia

  • B. I.
  • 2009. december 10.

Zene

Egy elit iskola tizenéves diákjai klikkekbe tömörülnek, hogy aztán minden elképzelhető módon intrikáljanak egymás ellen, miközben persze a legfőbb gondjuk a szüzesség elvesztésének a módja. Első számú harci eszközük, a pletyka is ennek megfelelően alakul: állandó téma a ki, kivel, hogyan és hányszor, illetve az ellenlábas alázása. Lássuk be, ez így nem nagy durranás, megannyi tinikönyv és -film jár erre a srófra.
Egy elit iskola tizenéves diákjai klikkekbe tömörülnek, hogy aztán minden elképzelhetõ módon intrikáljanak egymás ellen, miközben persze a legfõbb gondjuk a szüzesség elvesztésének a módja. Elsõ számú harci eszközük, a pletyka is ennek megfelelõen alakul: állandó téma a ki, kivel, hogyan és hányszor, illetve az ellenlábas alázása.

Lássuk be, ez így nem nagy durranás, megannyi tinikönyv és -film jár erre a srófra. Ám ha mindez egy megmerevedett vámpírtársadalom feltörekvõ ifjaival történik, nemesi mora- és az õket védelmezõ félig ember, félig mora dampyrivadékok körében, az mindjárt más. Pláne, ha a nemesi sarjakra a sötét oldalt - és vele a halhatatlanságot - választó, gyilkos strigákká lett egykori morák vadásznak (mivel enni nekik is kell). Ily módon, figyelembe véve a vámpírok különleges képességeit, extrém kalandokba is bonyolódhatnak hõseink, színesítve a csajozás-pasizás, illetve a "kit utáljunk ezen a héten" örökzöldjeit.

A Twilight-sorozat méltó vetélytársa - így hirdetik itthon és külföldön Richelle Mead regényfolyamát, amelynek a Vámpírakadémia az elsõ darabja. Manapság ugyanis a tinivámpírok a menõk fantasyában, talán mert a nyakszívás olyan kamaszosan erotikus. Ezzel együtt sem kell Gollumnak különösebben aggódni - de Harry Potternek vagy Bartimaeusnak sem: a trónkövetelõk ugyan ügyesen megformált és harsány alakok, ám a mágusvilághoz képest jóval szegényesebb univerzumban mozognak.

Fordította: Farkas Veronika. Agave, 2009, 236 oldal, 2680 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.