könyv - Richelle Mead: Vámpírakadémia

  • B. I.
  • 2009. december 10.

Zene

Egy elit iskola tizenéves diákjai klikkekbe tömörülnek, hogy aztán minden elképzelhető módon intrikáljanak egymás ellen, miközben persze a legfőbb gondjuk a szüzesség elvesztésének a módja. Első számú harci eszközük, a pletyka is ennek megfelelően alakul: állandó téma a ki, kivel, hogyan és hányszor, illetve az ellenlábas alázása. Lássuk be, ez így nem nagy durranás, megannyi tinikönyv és -film jár erre a srófra.
Egy elit iskola tizenéves diákjai klikkekbe tömörülnek, hogy aztán minden elképzelhetõ módon intrikáljanak egymás ellen, miközben persze a legfõbb gondjuk a szüzesség elvesztésének a módja. Elsõ számú harci eszközük, a pletyka is ennek megfelelõen alakul: állandó téma a ki, kivel, hogyan és hányszor, illetve az ellenlábas alázása.

Lássuk be, ez így nem nagy durranás, megannyi tinikönyv és -film jár erre a srófra. Ám ha mindez egy megmerevedett vámpírtársadalom feltörekvõ ifjaival történik, nemesi mora- és az õket védelmezõ félig ember, félig mora dampyrivadékok körében, az mindjárt más. Pláne, ha a nemesi sarjakra a sötét oldalt - és vele a halhatatlanságot - választó, gyilkos strigákká lett egykori morák vadásznak (mivel enni nekik is kell). Ily módon, figyelembe véve a vámpírok különleges képességeit, extrém kalandokba is bonyolódhatnak hõseink, színesítve a csajozás-pasizás, illetve a "kit utáljunk ezen a héten" örökzöldjeit.

A Twilight-sorozat méltó vetélytársa - így hirdetik itthon és külföldön Richelle Mead regényfolyamát, amelynek a Vámpírakadémia az elsõ darabja. Manapság ugyanis a tinivámpírok a menõk fantasyában, talán mert a nyakszívás olyan kamaszosan erotikus. Ezzel együtt sem kell Gollumnak különösebben aggódni - de Harry Potternek vagy Bartimaeusnak sem: a trónkövetelõk ugyan ügyesen megformált és harsány alakok, ám a mágusvilághoz képest jóval szegényesebb univerzumban mozognak.

Fordította: Farkas Veronika. Agave, 2009, 236 oldal, 2680 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk