Könyv: Az eltűnt idő nyomdában (Évfordulós kiadványok)

  • Nagy Norbert
  • 1996. november 7.

Zene

Nevezetes évfordulóink általában alkalmi kiadványok megjelentetésére késztetnek. A tisztes ünneplés óhajába némi önerősítési igény vegyül, az erkölcsi haszon mellett pedig joggal remélhetnek anyagiakat is a növekvő keresletre, valamint fokozott támogatási kedvre egyaránt számító kiadók. Ha külső tárgyi indok éppúgy akad, mint érdemes munka, csakugyan hálásak lehetünk a kerek számok iránti vonzalmuknak, hiszen régóta nélkülözött fontos eligazításokhoz, értékes művekhez jutunk általuk.
Nevezetes évfordulóink általában alkalmi kiadványok megjelentetésére késztetnek. A tisztes ünneplés óhajába némi önerősítési igény vegyül, az erkölcsi haszon mellett pedig joggal remélhetnek anyagiakat is a növekvő keresletre, valamint fokozott támogatási kedvre egyaránt számító kiadók. Ha külső tárgyi indok éppúgy akad, mint érdemes munka, csakugyan hálásak lehetünk a kerek számok iránti vonzalmuknak, hiszen régóta nélkülözött fontos eligazításokhoz, értékes művekhez jutunk általuk.

Amillennium lázában égő polgárt nem egy hasznos és kitűnő könyvvel lepte meg a korabeli könyvpiac, száz esztendővel később viszont a jelenébe - mintegy kalodába - zárt olvasót semmi sem ösztökéli a múltja iránti figyelemre, hiszen még a beharangozott évfordulós rendezvények is elsikkadtak. Mihez kezdhetnek ilyenkor az alkalmat elszalasztani nem akaró kiadók?

Elődeik fiókjában

kotorásznak megsárgult kuriózumok után. Elővarázsolnak például egy immár százharminc esztendős reklámfüzetet a félig (sem) elkészült állatkertről. E ritkaság talán bír némi könyvészeti érdekességgel, és kópiája felettébb kedves lehet az állatkertet szívügyüknek tekintő szakembereknek, másnak viszont aligha mond valamit. Arra jó csupán, hogy demonstrálhassa adakozó kedvét egy bank.

Szabadon mazsolázhatunk a százesztendős kiadványokból, mivel ezek jogdíjkötelezettsége vélhetően lejárt. Kivált a régi fotók kapósak, vonzzák a közönséget, mivel olyan világról tudósítanak, amely ma inkább álomnak tűnik, mint valóságnak. Bámészkodunk, lessük az elpusztult csodákat meg a köztük feszítő elődeinket, és szívesen faggatóznánk: gondolták volna-e, hogy így megcsúfolja szorgalmukat az idő - de senki sem felel. Sürgölődő vagy díszbe merevült alakok mindenütt, egy elviselhetetlenül fátlan, szeles, bűzös, lakhatatlan porfészekből teremtenek modern várost éppen. A paloták tövében még kunyhók rogyadoznak, a tűzfalak mögül zöld mező kandikál elő, de az utak kimértek, harmonikusan illeszkednek, és szigorúan arányosak hozzánk, lakosaihoz. Ma már szinte elképzelhetetlen, milyen emberléptékű világ készült a jelen monstruma helyén.

Az ezredévi kiállítás emlékeiben

két kötet is tallóz, egyik Laurencic Gyula híres kiadványaiból szemelget (és gyenge, rossz minőségű nyomdai munkával szomorít el), a másik önálló válogatás. Mindkettő célja talán a monarchiabeli élet bemutatása lehetne, ám megrekednek a korabeli sajtó szenzációinak ismételgetésénél, és ezáltal igen meggyőzően érvelnek a tervezett lágymányosi világkiállítás lemondása mellett. Értéket a tájképek és városfotók kölcsönöznek neki, a csatolt leírások, illetve cikkek, kevésbé jelentős "kis színesek" vagy száraz műtárgyleírások.

A hasonló szerkesztési eljárással készült várostörténeti kiadványok némileg izgalmasabbak, mivel tényleges históriai eseményekről tudósítanak. A reformkori Buda-Pest című összeállítás azt példázza, hogy egy kis ügyességgel az évfordulóhoz szorosan nem kötődő munkák megjelentetésére is sort keríthetünk. Ritkán látható festményei, litográfiái, metszetei és adatokban bővelkedő idézetei igen hasznosak annak, aki lakóhelyének múltjára kíváncsi. A Budapest Anno... kiváló minőségben reprodukált Klösz György városfotográfiái pedig magukért beszélnek, s még a városban könnyedén eligazodó számára is tartogatnak meglepetéseket. Kellemes mulatság feliratainak letakarása után találgatni: vajon hol készültek, merről fényképezték őket, és mit ábrázolnak.

Noha a Feszty-körképről készült tanulmány alapos, és mind festésének, mind restaurálásának valamennyi számba jöhető aspektusát érinti, tárgyának esztétikai érdektelensége súlytalanná teszi mondandóját is. Képes újságokba illenék annak leírása, mekkora technikai virtuozitást igényelt a panorámakép elkészítése és helyreállítása, egyedi kiadványként nem tudunk mihez kezdeni vele.

Lukács Lajos Pest-Buda története viszont meggyőző munka. Állításainak vizsgálata szakemberekre tartozik, az olvasót azonban elbűvöli ismereteinek gazdagságával. Tömbről tömbre követi a fejlődést, így nevet kapnak végre a városképileg fontos, meghatározó épületek, melyeket csak utcanév és házszám alapján emlegetünk (pedig olyan ez, mintha csak vezetéknév létezne, s nem használnánk keresztnevet). Személyes ismerőseinkké válnak a belvárosi házak, s feldereng városunk históriai eredete. A mű gyakori forgatása ellen csak nyelvérzékünk berzenkedik. Nagyon elkelt volna egy irodalmi lektor, mert a szerző igen pongyolán fogalmaz.

Hét kiadvány

körülbelül hétszáz oldalon, tizenhárom támogatóval a háttérben, csekély 12 452 Ft-ért. Csak azért nem kérdem, megérte-e a kiadók erőfeszítése, mert ekkora szellemi ínségben, amiben szenvedünk, minden valamirevaló könyv üdvözlésre méltó. Legföljebb azon tűnődhetünk el, melyiket vásárolnánk meg, ha üres zsebünket piszkos pénzzel tömnék tele.

Nagy Norbert


Millenniumi kiadványok

Lukács Lajos: Pest-Buda az 1867-es kiegyezés idején

Akadémiai, 1996, 190 l., 1176 Ft

Támogatók:

Budapest Főváros Közgyűlés Kulturális Bizottsága

Tudományos és Közművelődési Alap

Budapest Bank Budapestért Alapítvány

Budapest Anno...

Szerkesztette Sívó Mária

Corvina, 1996, lapszám nélkül, 1300 Ft

Támogató: -

A reformkori Buda-Pest

Összeállította és a bevezetőt írta Faragó Éva

Enciklopédia, 1995, 145 l., négynyelvű bevezetővel, 2900 Ft

Támogatók:

Magyar Könyv Alapítvány

Budapest Bank Budapestért Alapítvány

Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága

Pro Cultura Urbis Alapítvány

1896 Magyarország

Gyűjtötte, összeállította és szerkesztette Varga Katalin

Atlasz, 1996, 159 l., térképmelléklettel, 1996 Ft

Támogatók:

Honfoglalás 1100. Évfordulója Emlékbizottság

Kőbányai Sörgyár

Hypo-Bank Hungária Rt.

A Millenniumi Magyarország

Szerkesztette Tóth Emese

Kossuth, év nélkül, 159 l., négynyelvű kísérőszöveggel, 2800 Ft

Támogatók:

Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter

Béres Rt.

Creditanstal Rt.

Hungexpo Rt.

Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt.

Szűcs Árpád-Wójtowicz Malgorzata: A Feszty-körkép

Helikon, 1996, 80 l., képmelléklettel, 880 Ft

Támogatók: -

A pesti állatkert ismertetése egy szakértőtől

Emich Gusztáv 1866-os kiadványának hasonmása

Fővárosi Állat- és Növénykert, Enciklopédia, 1996, 39 l., 400 Ft

Támogató:

Budapest Bank Budapestért Alapítvány

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.