Kortárs könnyűzene alapképzés indul ősztől

  • narancs.hu
  • 2024. január 21.

Zene

Mesterszakot is terveznek.

Idén szeptemberben kortárs könnyűzene alapképzés indul akadémiai keretek között ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányokon, a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) együttműködésében – írja a borsod24.hu.

„A magyarok elsődleges kultúrája régóta a ma már inkább popkultúrának nevezett könnyűzene, és ennek saját karaktere van” – jelentette ki az alapképzést beharangozó eseményen Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója.

A vezérigazgató – aki nemrég egyedüliként pályázott újabb öt évre az ügynökség vezetői posztjára – átadta Horváth Zitának, a Miskolci Egyetem rektorának a projekthez tartozó alapdokumentumot, köztük a pár éve készült Magyar könnyűzenei stratégiát. Az alapképzés ötletét még Póka Egonnal közösen kezdték fejleszteni, ám a megvalósulást ő már nem élhette meg – írja a lap.

„2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel is kiegészítsük” – mondta a rektor.

A helyszínt a budapesti Hajógyári-szigetre tervezték

olyan tanárok közreműködésével, mint Pásztor Anna, Szebényi Dániel, Veres Mónika és Tátrai Tibor. Jelentkezni február 15-ig lehet, a felvételivel kapcsolatos információk a felvi.hu-n vagy a Miskolci Egyetem honlapján találhatók.

Nyitóképünk illusztráció.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk