lemez - Ada: Meine Zarten Pfoten

  • - minek -
  • 2011. szeptember 22.

Zene

Az előadóként Ada művésznéven ismert Michaela Dipper régóta ismert, kedves alakja a német minimalista tech/house univerzumnak. Kilenc éve készíti finom, 4/4-es tánczenéit - a maxikon felül 2004-ben albumon is kiadott egy csokornyit.
Az elõadóként Ada mûvésznéven ismert Michaela Dipper régóta ismert, kedves alakja a német minimalista tech/house univerzumnak. Kilenc éve készíti finom, 4/4-es tánczenéit - a maxikon felül 2004-ben albumon is kiadott egy csokornyit. Bár Ada mindig is a stílusos és magasan muzikális zenekészítõ-producerek közé tartozott, új albuma, a Meine Zarten Pfoten még ennek tükrében is meglepõ. Egy igazi szívet melengetõ, bájteli dalcsokrot rakott össze, melyen az elektronika, a rendre melegséget sugárzó emberi hang és az akusztikus-szerves hangulatok lépnek gyümölcsözõ frigyre. Ada nyitányként egy Luscious Jackson-számot dolgoz át ambientbe hajló, kissé melankolikus darabbá - de a szomorú blokknak ezzel vége is. Az On The Mend elektro-dream popja tisztára, mint egy Cocteau Twins-melódia, és a rákövetkezõ Likely sem fog felriasztani a boldog ábrándozásból. Azért dinamizmust is tud vinni zenéibe: ezt bizonyítja az Intro vagy az At The Gate melódiákban is gazdag sodró minimalizmusa - de meglepõ módon a Happy Birthday manipulált emberi hangra épülõ, kissé krautos hangulatú hömpölygése is. És ha a saját nyersanyag kevésnek bizonyulna, bátran nyúl a feldolgozásokhoz. A már említett nyitószámon és a No Kids The Jazz Singerének vidáman csilingelõ adaptációján kívül ide sorolható az album rejtett csúcspontja is: az utolsó trackben bújtatta el a Little Joy-trió Keep Me In Mindjának ellenállhatatlanul vidám, bolondan rajzfilmzenés adaptációját. Bár akadhatnak, akik a kellõ kohéziót hiányolnák az albumból, mi magunk inkább példátlan muzikális gazdagságot leltünk benne.

Pampa/Deep Distribution, 2011

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?