lemez - CHARLES AZNAVOUR: DUOS

  • - legát -
  • 2009. március 19.

Zene

Az immár 85 éves énekes-dalszerző annak a nagy sanzongenerációnak a túlélője, amely a II. világháború végétől a Beatles felbukkanásáig a mainstream könnyűzenét testesítette meg Európában.
Az immár 85 éves énekes-dalszerzõ annak a nagy sanzongenerációnak a túlélõje, amely a II. világháború végétõl a Beatles felbukkanásáig a mainstream könnyûzenét testesítette meg Európában. Ám a keleti blokkban is oly népszerû Yves Montand-nal (1921-1991) és Gilbert Bécaud-val (1927-2001) ellentétben Aznavour inkább Las Vegas felé kacsingatott, legnagyobb slágereiben a hagyományos sanzont a Burt Bacharach-féle easy listeninggel ötvözte, sõt még angolul is dalra fakadt - más francia elõadókkal ellentétben hatalmas sikerrel.

Csakhogy az elmúlt harminc évben Aznavour nem nagyon szállított újabb világslágereket, így hát valamit ki kellett találni, hogy a tavalyi karácsonyi vásáron ne csak egy szimpla The Best Of... albumon szerepeljen a neve. Jobb híján összetrombitáltak egy rakás csillagot Elton Johntól Placido Domingóig, Stingtõl Céline Dionig, hogy a közismert számokat duettben énekeljék el az idõs mesterrel. A dupla lemez egyikén franciául, a másikon jobbára angolul hallhatók - egy-két kivételtõl eltekintve - ugyanazok a dalok, ugyanabban a hagyományos hangszerelésben. Kreativitásról, újraértelmezésrõl tehát szó sincs, a felállás szinte minden számban azonos: az egyik versszakot Aznavour énekli, a másikat az aktuális sztár, a refrént meg együtt. Domingót leszámítva - akinek áriázása kifejezetten idegesítõ - senki nem veszi a bátroságot, hogy saját stílusát hozza, így legfeljebb az okozhat meglepetést, hogyan képes Aznavour nyolcvan fölött is ennyire tisztán énekelni.

EMI, 2008

***

Figyelmébe ajánljuk