lemez - EKTOMORF: WHAT DOESN'T KILL ME...

  • - vincze -
  • 2009. április 2.

Zene

A Békés megyei faluból (Mezőkovácsháza) indult, majd kőkemény melóval Európa-szerte elismert metálsztárrá avanzsálódott Ektomorf motörheadi következetességgel tart az egykori Sepultura-, ma Soulfly-vezér Max Cavalera nyomában, képzeletben valami brazil őserdőben nyilván. Innentől kezdve aztán teljesen egyszerű a recept: aki a fent említett zenekarok klasszikus lemezeit már nagyjából az anyatejjel együtt magába szívta, és szívesen hallgat egy olyan zenekart is, amelynek a kelleténél kicsivel több köze van hozzájuk dalírás terén (ezért mínusz egy csillag), az valószínűleg imádni fogja a What Doesn't Kill Me-t, aki pedig nem, annak úgyis teljesen mindegy, mit gondolnak az ítészek erről a lemezről.
A Békés megyei faluból (Mezõkovácsháza) indult, majd kõkemény melóval Európa-szerte elismert metálsztárrá avanzsálódott Ektomorf motörheadi következetességgel tart az egykori Sepultura-, ma Soulfly-vezér Max Cavalera nyomában, képzeletben valami brazil õserdõben nyilván. Innentõl kezdve aztán teljesen egyszerû a recept: aki a fent említett zenekarok klasszikus lemezeit már nagyjából az anyatejjel együtt magába szívta, és szívesen hallgat egy olyan zenekart is, amelynek a kelleténél kicsivel több köze van hozzájuk dalírás terén (ezért mínusz egy csillag), az valószínûleg imádni fogja a What Doesn't Kill Me-t, aki pedig nem, annak úgyis teljesen mindegy, mit gondolnak az ítészek errõl a lemezrõl.

Az elõbbiek viszont széles vigyorral az arcukon fogják repedtre hallgatni az albumot, hiszen az hozza a szokásos Ektomorf-minõséget. A Tue Madsen stúdiójában (Ant Farm) készült anyag a hangzást tekintve még tovább is lépett az elõzõ Ektomorf-dühkitörésekhez képest, hiszen az új tagként elõször szereplõ Mufvai Szabolcs basszusgitárja égzengésként görög elõ a hangfalakból, és a kellõen mélyre hangolt gitárok is megfelelõen támogatják meg a Rat Wart, az Envyt és a többi hasonló goromba Ektomorf-öklöst. A zenekar ezzel a lemezzel debütál a német AFM kiadónál, amely állítólag egy komolyabb amerikai turnéra készül küldeni hõseinket, és ebbõl még az is kisülhet, hogy a levesen túl is képesek lesznek az áttörésre.

AFM, 2009

****

Figyelmébe ajánljuk