lemez - IRIE MAFFIA: WHAT'S MY NAME

  • - minek -
  • 2009. december 3.

Zene

Az eltelt fél évtized igazolta: az utóbbi évek egyik leggyümölcsözőbb ötlete volt létrehozni az Irie Maffiát - hála érte Élő Márton (Dermot) harsonás-zenekarvezetőnek és Horváth Gáspár (mostanában Jumo Daddy) billentyűsnek. Az élő hangszereken előadott jamaicai zene klasszikus soul/funk betétekkel kiegészítve, s néha kifejezetten rockos felhangokkal tálalva kétségtelenül nyerő kombináció - ha megfelelő helyen és időben szólal meg, elemi erővel képes magával ragadni a zenei gyökerek újrafelfedezésére mindig kész publikumot.
Az eltelt fél évtized igazolta: az utóbbi évek egyik leggyümölcsözõbb ötlete volt létrehozni az Irie Maffiát - hála érte Élõ Márton (Dermot) harsonás-zenekarvezetõnek és Horváth Gáspár (mostanában Jumo Daddy) billentyûsnek. Az élõ hangszereken elõadott jamaicai zene klasszikus soul/funk betétekkel kiegészítve, s néha kifejezetten rockos felhangokkal tálalva kétségtelenül nyerõ kombináció - ha megfelelõ helyen és idõben szólal meg, elemi erõvel képes magával ragadni a zenei gyökerek újrafelfedezésére mindig kész publikumot.

A - potomság - 11 tagú Irie Maffia már évek óta jelentõs fesztiválattrakció, eközben rendre megcsinálják aktuális lemezüket is - jelenleg éppen a másodiknál tartanak. A What's My Name amúgy tényleg olyan, mint egy találós kérdés - zavarba ejtõen gazdag, amit a folyamatos stiláris kalandozások ellenére nagyjából összetart a fent említett két kulcsember komponista énje, no meg a legendás MC/vokalista trió: Sena, Columbo és Busa - néha társul hozzájuk negyedikként Kemon is. Tulajdonképpen mindannyian hozzák a formájukat - Busa ellenállhatatlanul darálja a rímeket, Sena viszont itt és most bizonyítja be, hogy az egyik legelképesztõbb soulénekes (különösen, ha tere is van ehhez, mint a That Game címû majdnem bluesban vagy a címadó számban).

A roots reggae-tõl menet közben messzire jutott a csapat, noha a számok jó részében ez a szükséges szerkezeti alap, de kívánság szerint akad itt afro/funk, rock és ska - a Bacardi Cola címû, grime-szerû gyors darálásban már csupán Kemon és az elektronika marad. Egy kicsit alighanem sok is lett mindenbõl (tán a ráadás se kellett volna), de azért elegendõ is ahhoz, hogy ne legyünk a végén elégedetlenek.

Shiftin' Gears/Deep Distribution, 2009

****

Figyelmébe ajánljuk