lemez - RUTKAI BORI ÉS A HÉBE-HÓBA BANDA: VACKA DALOK

  • - sisso -
  • 2009. július 16.

Zene

A Specko Jedno zenekar neve mindenkinek ismerős, aki a hazai undergroundot figyelemmel kíséri. Az "őstagok" (Bujdosó János, a főváros egyik legjobb gitárosa, Darvas Kristóf billentyűs és Rutkai Bori, a frontasszony-performer-szövegíró) a szívük mélyén (és habitusra is) mindannyian örök gyerekek, így egészen természetes, hogy kiskorúaknak szóló repertoárt is készítsenek.

A Specko Jedno zenekar neve mindenkinek ismerõs, aki a hazai undergroundot figyelemmel kíséri. Az "õstagok" (Bujdosó János, a fõváros egyik legjobb gitárosa, Darvas Kristóf billentyûs és Rutkai Bori, a frontasszony-performer-szövegíró) a szívük mélyén (és habitusra is) mindannyian örök gyerekek, így egészen természetes, hogy kiskorúaknak szóló repertoárt is készítsenek. Azok számára, akik végtelenül unják már a folkritmusban megzenésített verseket, vagy Halász Judit-imitátorok koncertjeire vinni az utódaikat, és szívesen hagyatkoznak egy új, szürreális világra, amely igazán intim, és helye van benne szabálytalan, ám jószívû lényeknek is. A sztrapacskamacska, a szõrös hal, a szépen öltözött gólya, a bágyadt kacsa vagy az egérszagú rózsa dalai bájosak, szomorúan romantikusak, és ugyanakkor viccesek is.

Gaál Zsuzsa erõszakmentes világban játszódó, a Kossuth Rádióban egy éve indult mesesorozatának sanzonjaiból jelent meg most frappáns válogatás, amelyet Rutkai Bori és a Hébe-Hóba banda néven jegyeznek Dudás Zsombor ütõs, Szeretõ Dániel basszer, Abbas Murád fúvós, Ökrös László és Fritz József klarinétosok, valamint Csizmadia Dávid trombitás közremûködésével. Jól komponált dalok, a dzsessztõl a rockig változatos ritmusokban, ízlésesen, Rutkai Bori szokásosan pajkos-dívás elõadásában. A nagy kedvenc, a Vacka dal is megtalálható a lemezen, teljes verzióban, nem csak felvezetõ zeneként, és Gaál szövegei is ott vannak a borítóban, amelyhez az egyébként festõként is ismert Rutkai készítette az illusztrációkat. Kész képregény-musical.

Magyar Rádió Zrt., 2009

*****

Figyelmébe ajánljuk