lemez - SLAYER: WORLD PAINTED BLOOD

  • - vincze -
  • 2009. december 10.

Zene

Tisztában vagyok vele, hogy a Slayer ásatag zenekar, huszonvalahány éve ugyanazt játssza, olyan tagokkal, mint az eltúlzott G.I. Joe-mészárosra emlékeztető Kerry King gitáros, a tremolókar-rángató értelmetlen gitárszólók legikonikusabb figurája, vagy hathúros társa, Jeff Hanneman, az ostoba arcberendezésű Völkischer Beobachter-olvasó huszonegyedik századi megfelelője, továbbá azzal is, hogy a világ legjobb thrash metal anyaga, a Reign In Blood után a Slayer elvesztette létezésének értelmét, mert azt úgyse fogja túlszárnyalni soha.
Tisztában vagyok vele, hogy a Slayer ásatag zenekar, huszonvalahány éve ugyanazt játssza, olyan tagokkal, mint az eltúlzott G.I. Joe-mészárosra emlékeztetõ Kerry King gitáros, a tremolókar-rángató értelmetlen gitárszólók legikonikusabb figurája, vagy hathúros társa, Jeff Hanneman, az ostoba arcberendezésû Völkischer Beobachter-olvasó huszonegyedik századi megfelelõje, továbbá azzal is, hogy a világ legjobb thrash metal anyaga, a Reign In Blood után a Slayer elvesztette létezésének értelmét, mert azt úgyse fogja túlszárnyalni soha.

Ezeket a dolgokat csak azért muszáj tudatosítani rögtön az elején, hogy a World Painted Bloodot nyitó címadó dal hallatán úgy felejtsük el õket, mintha villámcsapásszerûen támadt volna ránk az Alzheimer-kór. Mert annak ellenére, hogy ez a lemez teljesen tipikus Slayer, vagyis gorombán menetelõ, illetve még épp decensre gyorsított tika-tika tempóban száguldó thrash-dalokat hallunk Tom Araya utánozhatatlan, kicsit recitálva magas fekvésben elkántált vagy csak úgy elüvöltözött soraival és Kerry King védjegyszerû szólóival, amelyekben a pár milliszekundumos delay-effektet bekapcsolva megfog egy üveghangot, aztán pontosan úgy húzza meg, illetve nyomja le a tremolókart, hogy pont egy negyed hanggal essen ki az aktuális hangnembõl, épp úgy, mint huszoniksz évvel ezelõtt - szóval mindezek ellenére az utolsó akkord lecsengése után az ember azt hiszi, hogy túlélt egy újabb háborút, a világ pedig vérben úszik. És valljuk be õszintén: nem sok ötven felé ballagó metálzenész van, aki hitelesen hozza rá az emberre az ilyesfajta szívbajt.

American/Sony, 2009

*****

Figyelmébe ajánljuk