lemez - WHITE LIES: RITUAL

Zene

A tavalyelőtt berobbant White Lies pár évvel lemaradt a 2000-es évek közepén tetőző nagy Joy Division-revivalról, de a To Lose My Life című bemutatkozó lemez tartalmazott annyira jó slágereket, hogy az ember elnézte nekik a fáziskésést. Ráadásul a legendás manchesteri elődön kívül sikerült még magukévá tenni a Depeche Mode-ot, a Tears For Fearst, az Echo & The Bunnyment és a Midge Ure-féle Ultravoxot is.
A tavalyelõtt berobbant White Lies pár évvel lemaradt a 2000-es évek közepén tetõzõ nagy Joy Division-revivalról, de a To Lose My Life címû bemutatkozó lemez tartalmazott annyira jó slágereket, hogy az ember elnézte nekik a fáziskésést. Ráadásul a legendás manchesteri elõdön kívül sikerült még magukévá tenni a Depeche Mode-ot, a Tears For Fearst, az Echo & The Bunnyment és a Midge Ure-féle Ultravoxot is.

A Szigetet is megjárt angol trió pontosan két évvel a debüt után most elõrukkolt a folytatással, mely hátrébb tolja a gitárokat és elõrébb a szintetizátorokat, ami talán annak is köszönhetõ, hogy a lemezt a korábban a DM-mel is dolgozó Alan Moulder gondozta. A billentyûk miatt további 80-as évekbeli elõdök idézõdnek fel: itt a Duran Duran, a Eurythmics, a Human League és az A-ha is, ami azt jelenti, hogy a Ritual a legutóbbi The Killers-album, a Day & Age közvetlen szellemi rokonává avanzsál. Ezzel még nem is lenne baj, csak hát az a helyzet, hogy a nyitó Is Love-ot leszámítva egyik dal sem üti meg a To Lose My Life színvonalát. Van azért egy-két apró felvillanás: a Bigger Than Us dallama, a Peace & Quiet klaxonsos refrénje, a 90-es évek eleji DM-hangulatot hozó Turn The Bells hangzása egy-egy pillanatra elfeledteti az emberrel, hogy egy klasszikusan félresikerült, nehéz második albumot hall, melyen a halál témája helyett ezúttal a szerelem útvesztõit boncolgatja ez a három jól nevelt, még mindig csak a húszas évei legelején járó srác. Ami pedig a borítót illeti: lassacskán törvényben kéne tiltani a Ragyogás ikerlányainak koppintását.

Universal, 2011

***

Figyelmébe ajánljuk