Lemez: Életrajza sincsen (Amp Fiddler: Waltz Of A Ghetto Fly)

Zene

Az ember, akit Joseph Anthony Fiddlernek hívnak, úgy ötven körül járhat, és most jelentette meg az elsõ szólóalbumát. Ez persze nem azt jelenti, hogy Joseph "Amp" Fiddler késõn érõ típus, hanem mást jelent: azt például, hogy nem muszáj olyan õrületesen nyomakodni, mert ha van minek, elõbb-utóbb úgyis eljön az ideje. Tessenek csak belehallgatni a Waltz Of A Ghetto Flyba, és rögtön kiderül: most nem csupán összeállt egy lemez, hanem bizony "eljött az idõ".

Az ember, akit Joseph Anthony Fiddlernek hívnak, úgy ötven körül járhat, és most jelentette meg az elsõ szólóalbumát. Ez persze nem azt jelenti, hogy Joseph "Amp" Fiddler késõn érõ típus, hanem mást jelent: azt például, hogy nem muszáj olyan õrületesen nyomakodni, mert ha van minek, elõbb-utóbb úgyis eljön az ideje. Tessenek csak belehallgatni a Waltz Of A Ghetto Flyba, és rögtön kiderül: most nem csupán összeállt egy lemez, hanem bizony "eljött az idõ".

Az idõnek arról a szeletérõl, ami a Ghetto Flyt megelõzte, keveset tudunk. A billentyûs Amp Fiddlernek, már ami a beletekintést illeti, szinte életrajza sincsen. Detroitban született, klasszikus zenét és dzsesszt tanult, kezdetben egy Enchantment nevû társasággal próbálkozott, és rajongott a Sly and the Family Stone-ért. Pontosabban: a hatása alá került. Hiszen akikkel késõbb együtt munkálkodott, hasonló bagázs volt mind - fúziós funk dzsesszel, rhythm and blueszal, pszichedéliával, technóval. Prince, Brand New Heavies, Ramsey Lewis, Moodymann, Jamiroquai, s különösen a Clinton-féle P-Funk All Stars: velük tizenkét éven át. Többnyire vele tartott a bratyója, a basszeres Thomas Fiddler is, 1990-ben - Mr Fiddler néven és With Respect címmel - egy albumot is összehoztak, még visszhangtalanul.

A hetvenes évek közepén komolyan tartani kellett attól, hogy a klasszikus funkyból minden tartást és erõt kiszív a diszkómozgalom. Hogy kik úszták meg és kik süppedtek bele, azt inkább hagy-juk; azt viszont nagyon jó hallani, ahogy a dzsesszfunk, a hiphop, az acid dzsessz (és így tovább) után most megvillantak a funky gyökerei az elektronikus tánczenében is. Egyszóval "high-tech" + szolid "old school" - sarkítva így fest a Ghetto Fly képlete, ami annyit tesz, hogy a naprakész kütyük mellett régi vágású gitárokat és billentyûket hallunk, közben pedig vagy hiányoljuk a "frankó" dobokat, vagy olyan fiatalok vagyunk, hogy nem. Életkor függvénye lehet azon felismerés is, hogy Amp Fiddler hangja milyen közel áll Stevie Wonderéhoz, bár lehet, hogy ezt rosszul látom.

A Ghetto Flyt két maxi, a Basementality és a Love and War elõzte meg, de azokat már békén lehet hagyni, az összes számuk itt van. És ez nem csupán gazdasági kérdés: a Ghetto Fly éppen arról szól, hogy bármelyik számából kitelik egy "kislemezes" sláger. Fülük is van, farkuk is van, kiválóan bánnak a dallamokkal, megvan a maguk íze együtt és külön-külön is, talán csak az elborultabb (iraki) Love & War lóg ki, de azon meg nem csodálkozunk.

Az efféle dalok befogadásához nem szükséges jártasnak lenni a fekete tánczene utóbbi évtizedeiben, de ha véletlenül úgy alakult, akkor külön öröm rácsodálkoz-ni George Clinton dörmögésére (Waltz Of A Ghetto Fly) vagy egy Jimmy Smitht idézõ Hammond-hangszínre (Soul Divine).

Ez már döfi, ilyen az "igényes popzene", zárhatnánk e mihaszna közhellyel, de mindennek van határa. Az viszont tényleg példás, amikor egy "trendi" stílusnak múltja (is) van.

Marton László Távolodó

Genuine/CLS, 2004

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.