Lemez: Látomás és indulat (Don Byron: More Music For Six Musicians)

  • Czabán György
  • 2001. december 20.

Zene

Én akkor most kiosztom az év zenésze díjat Don Byronnak. Már régóta figyelem, de nem tud hibázni. Van olyan szakértő, aki szerint 1993-as Mickey Katz-emléklemeze a legjobb klezmeralbum. A Nu Blaxploration a funky és a rap kemény körbejárása, a Bug Music a harmincas évek megidézése, a Music For Six Musicians kiváló kortárs-latin anyag. A Romance With The Unseeren decensen elegáns kamarazene ´99-ből, aztán a következő évben A Fine Line címmel dalokat gyűjtött egybe Puccinitől Stevie Wonderig.
Én akkor most kiosztom az év zenésze díjat Don Byronnak. Már régóta figyelem, de nem tud hibázni. Van olyan szakértő, aki szerint 1993-as Mickey Katz-emléklemeze a legjobb klezmeralbum. A Nu Blaxploration a funky és a rap kemény körbejárása, a Bug Music a harmincas évek megidézése, a Music For Six Musicians kiváló kortárs-latin anyag. A Romance With The Unseeren decensen elegáns kamarazene ´99-ből, aztán a következő évben A Fine Line címmel dalokat gyűjtött egybe Puccinitől Stevie Wonderig.

Mindegyik teljesen más koncepció, csak a minőség állandó. Semmi retró, a mester mindig azonosnak tűnik önmagával. Biztosan mozog a műfajták között, ennek ellenére azonnal felismerhető, egyéni hangja van. Nem utánoz, hanem a formát alakítja a saját világához, ettől lesz egyedi. Kiváló társakkal dolgozik, gondolok itt olyan zenészekre, mint Bill Frisell, Uri Cane, Edsel Gomez, Jack DeJohnette, Graham Haynes, Dave Douglas vagy Mark Feldman.

Van víziója a zenéről mint egészről, műfajokat értelmez újra, tudós zenész, az intellektus azonban nem megy a hallgatható végtermék rovására, és ez komoly dolog. Tele van élettel, lendülettel, humorral, végig a fogyaszthatóság keretein belül.

Az eddig elmondottak érvényesek az új korongra is, és valamennyi elágazás eredményei gazdagítják. A More Music... értelemszerűen a Music For Six Musicians tematikáját viszi tovább, hangütése latinos. Az összes darab Byron szerzeménye, semmi szuvenír, de végig gurulnak a lusta karibi ritmusok. Fölötte egyszerű, már-már repetitív zongoraszólam egész más ütemben, és erre jönnek a fúvósok. Don Byron egészen kiváló klarinétos, nagy hangközökkel játszik, kihasználja a hangszer adta összes lehetőséget, és még laza is. A gondos megmunkálás hagy lehetőséget az összes hangszernek, amitől színes és egyenletes lesz az anyag.

Minden új Byron-album esemény, és mindig nehéz megjósolni, hogy merre mozdul el, másképpen: ő a legizgalmasabb figura a fiatalok közül. Az életmű sokszínű, és egyre szélesebb körökben járja körül a dzsessz lehetőségeit a XXI. században.

Czabán György

Blue Note, 2001

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.