rés a présen

"Elfogultak vagyunk Sopronnal"

Lobenwein Norbert, Fülöp Zoltán - VOLT Fesztivál

  • rés a présen
  • 2013. július 20.

Zene

rés a présen: Hogyan telt az ősz és a tél a VOLT szervezőinek?

Lobenwein Norbert: Gyakori kérdés, hogy "mégis mit csináltok ti egész évben?" - de 2012-ben a megszokottnál is korábban indult a munka. A tavalyi év felemásan sikerült. Beigazolódott az a vélelmünk, hogy még egy ilyen nagy tradíciójú és népszerű fesztivál látogatottsága is nagyon ingadozó: ha nem sikerül világsztárokkal előállnunk, akkor egyik évről a másikra is vissza tud esni a nézőszám. Amíg 2011-ben százezer fő fölötti nézőszámmal zártunk, tavaly valamivel ez alatt teljesített a VOLT, miközben a nemzetközi sztárokra szánt keret semmivel sem volt kisebb, csak éppen nem sikerült tökéletesen eltalálnunk a közönség igényeit. Idén sokkal jobbak a kilátásaink.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál, és sikerül-e megtartani idén is a kicsi és barátságos fesztivál imázsát?

Fülöp Zoltán: Július 2-án nyitunk, és öt napig tart az esemény. Az egyik legfontosabb hír a helyszín, ugyanis tavaly kis híján költöznünk kellett. Idén sikerült engedélyt kapnunk Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár úrtól, amely értelmében még öt évig a soproni Lővér kemping lesz a VOLT otthona. Minden szempontból ideális ez a helyszín, mi is, a fellépők és a közönség is szereti, ugyanakkor terhet is jelent számunkra, ugyanis a kemping tulajdonosával úgy sikerült megállapodnunk, hogy egész évre vesszük bérbe ezt az üzemen kívüli kempinget, a karbantartási feladatokkal együtt. Így 50 millió forint körüli költséggel indítunk akkor is, ha még egy fellépőt se szerződtettünk. A helyszín persze nemcsak a hangulata, de az elhelyezkedése és a mérete miatt is ideális. A kezdetek óta 120-150-szeresére nőtt a fesztivál látogatottsága, volt év, amikor simán megduplázódott. Azt is látjuk, hogy a VOLT egyik fontos vonzereje a méret, ha ennél sokkal nagyobbra nőne, az már egy másik fesztivál lenne.

rap: Kik lesznek a fontosabb fellépők a hazai állandó sztárok mellett?

LN: Az utóbbi évek legerősebb line-upja az idei, és talán az se túlzás, hogy a hazai piacon mindenképp kimagaslónak számít. A legaktuálisabb sztárok közül a Hurts, a 30 Seconds to Mars, a Knife Party, az Example, illetve a Queens of the Stone Age lesz a vendégünk, de sokan várják Billy Talentet, a Papa Roachot, a Bullet for my Valentine-t, a Parkway Drive-ot, Jamie Woont, Sven Väth-et, Martin Solveiget, a Bonobót vagy éppen a Klangkarusselt. Utolsóként csatlakozott a programba Marky Ramone, az egyetlen "igazi" Ramones-utódzenekarával. A hazai kínálat is minden igényt kielégítőnek ígérkezik. Talán érdemes megemlíteni, hogy az Emil.Rulez! öt év után az egyetlen koncertjét éppen a VOLT-on adja, rajtuk kívül pedig 150 hazai fellépő lesz a vendégünk, a dzsessztől a rockig, elektronikus zenei műfajoktól a hiphopig.

rap: A koncerteken kívüli programokról mit érdemes tudni?

FZ:Izgalmas produkciónak ígérkezik a Telekom VOLT robot art műhely, ahol hat ismert képzőművész - többek között ef. Zámbó István, Wahorn András és Magyarósi Éva - robotokat épít a helyszínen, négy napon át. Ugyancsak idén először lesz négynapos színházi programunk, többek között a TÁP Színház részvételével. Amióta apai korba léptünk, gondolunk azokra is, akik már a gyerekeikkel fesztiváloznának.

rap: Sopronban gyakorlatilag megszűnt az idegenforgalom a fesztiválon kívül. Hogyan ajánlanátok a várost azoknak, akik néha kilátogatnának oda is?

LN: Elfogultak vagyunk Sopronnal kapcsolatban, és ebben az öt napban valóban a legjobb oldalát mutatja a város. Igazán vendégszeretőek a helyiek. A VOLT idején az összes jó étterem, terasz VOLT-os akciókkal várja a fesztiválozókat, élettel telnek meg az utcák, és öröm körbejárni a Várkerületen vagy a környező utcákban. Pár éve elindítottunk egy akciót "Sopron, a Csillagok Városa" néven. Minden évben 5-6 világsztárt 1-1 szobor-s0zékkel ajándékozunk meg, olyannal, amely utána a városban marad. Ezeket a székeket ef. Zámbó István tervezi és készíti el, és ma már Iggy Poptól a Prodigyig, a Faith no More-tól a 30 Seconds to Marsig sokaknak van soproni közterületi "szobruk". Ezek közül az első adag most, a VOLT idején lesz először látható.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.