Máshol csíp

  • G. A.
  • 2011. december 10.

Zene

Jövő nyári turnéján gyakorlatilag az összes környező országba eljut majd a Red Hot Chili Peppers, csak Magyarországot nem ejti útba. Utánajártunk, vajon miért nem.

Ahogyan arról a quart.hu beszámolt, jövő évi Európa-turnéján ismét nem lép fel Magyarországon a nálunk is rendkívül népszerű kaliforniai rockzenekar, a Red Hot Chili Peppers – miközben a közeli országokban, így például Romániában, Ukrajnában, Csehországban és Lengyelországban is látható lesz 2012 nyarán.


A helyzet pikantériája, hogy a turné több állomásánál (így például a zágrábi, a bukaresti és a szófiai koncerteknél) a szervezést részben vagy egészében egy magyar szervezőiroda, a közelmúltban többek között a Metallicát, a Rolling Stonest és Rihannát Budapestre csábító Live Nation végzi. Az iroda hónapokon át dolgozott azon, hogy összejöjjön egy budapesti dátum is, de – amint ezt Borsos László ügyvezető igazgatótól megtudtuk – alkalmas helyszín híján végül kénytelenek voltak lemondani a tervről. Az RHCP jövő nyári turnéja ugyanis minimum negyven-ötvenezres szabadtéri stadionokra van tervezve – nálunk tehát egyedül a Puskás Ferenc Stadion jöhetett volna szóba, amit viszont a jövőre eldózerolnak, a helyére tervezett új stadiont 2015-ig akarják felépíteni. Nyugat-Európában többször is megesik, hogy ilyen volumenű koncertet vagy fesztivált beépítetlen (sokszor reptér-közeli) területen tartanak meg, ez a verzió azonban – mivel ilyenkor az áramtól a lelátón át minden infrastrukturális elemet külön kell odatelepíteni – jócskán megdrágította volna a rendezvényt. A 27 százalékos áfával és a magas dollárárfolyammal együtt ez már túl kockázatos lett volna a Live Nationnek, pláne, hogy Borsos szerint az utóbbi évek tapasztalatai szerint Magyarországon nagyszabású, drágább jegyeket igénylő koncertek esetében negyvenezer főnél több jegyvásárló nemigen mozgatható meg semmilyen zenekarral sem (az egyetlen kivétel Borsos szerint a U2 lenne – róluk két éve szintén a Stadion elfogadhatatlan állapota miatt csúsztunk le.) Mivel az RHCP különleges kivételként Litvániában bevállalt egy arénabulit, a Live Nation tett erre vonatkozó ajánlatot is, azonban nem volt olyan (két stadionkoncert közé eső) szabad dátum, amikor a zenekar el tudta volna vállalni a fedett csarnokos fellépést.

További lehetőség lett volna a zenekar felléptetése a 2012-es Szigeten, ám – ahogyan azt Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke elmondta – az RHCP augusztus 3-án visszautazik Amerikába, és csak a zágrábi koncertre tér vissza Európába a hónap végén - a Sziget augusztus 6-án startol, így ez az út sem járható.

A Sziget számára évek óta problémát okoz, hogy a rendezvényt augusztus elején tartják, ami kívül esik a legtöbb zenekar európai turnéidőszakán. A Red Hot Chili Peppers miatt a szervezők hajlandóak lettek volna módosítani a dátumon, annyit azonban nem lehetett, amennyire a fenti okokból szükség lett volna. Vető Viktória hozzátette: az RHCP rendkívül drága fellépőnek számít, így külön napot kellett volna szentelni neki a nulladik vagy a mínusz egyedik napon, az aktuális napi belépőnél drágább jegyekkel.

Figyelmébe ajánljuk