mi a kotta?

Mazsolazene

  • mi a kotta
  • 2023. augusztus 9.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/32. hétre

„Csípősen modern – ez a legtalálóbb jelző a Kontrasztok jellemzésére. Egyes részleteket egyenesen jazzesnek nevezhetnénk, persze intellektuális jazznek. Ezek a részletek igazán Mr. Goodmannek valók, aki gyakran szinte ki akar törni az írott hangok kötelékéből: Mr. Bartók zenéje úgy tesz, mintha megengedné e kitörést. Mr. Szigeti érdeklődése kiterjed az újra, a régire és a másfélére; szólamát ragyogóan játssza. Mr. Bartók hasonlóképpen. Ha valaki látná, el sem hinné, hogy e törékeny muzsikus ilyen erőt képes kifejteni a zongoránál” – írta a The New York Times lemezkritikusa Bartókék 1940-ben megjelent albumáról, amelyen a ma már klasszikusként hallgatott klarinétos trió is szerepelt. Az idei KaposFesten a darabot a spanyol Pablo Barragán, Baráti Kristóf és Würtz Klára hármasától halljuk. De nem csak ez lesz a kaposvári zenei fesztivál nyitó hangversenyének magyar gyöngyszeme: elhangzik Ligeti Gordonkaszonátája a fesztiválvezető Várdai István csellóján, Liszt halálos csárdása és egy Bach/Kurtág-átirat is (Szivárvány Kultúrpalota, augusztus 13., fél hét).

Ha valaki lebumlizik a somogyi megyeszékhelyre, ne hagyjon ki egyetlen koncertet sem: főleg a Liszt Ferenc Kamarazenekarét ne, amely rögtön avantgárd hangklaszterekkel borzolja az idegeket. Ligeti Ramification című darabja után Arvo Pärt, Bach és Enescu következik (Szivárvány Kultúrpalota, augusztus 14., hat óra). Mivel a műsorszervezők az idén is sutba dobják a hagyományos nyitány-versenymű-szimfónia koncertfelépítést, a színes műsorokból csak mazsolázni tudunk: elhangzik Britten és Schumann egy-egy szonátája, Dvořák ismertebb Dumky-triója, és hallhatjuk a Franciaországban élő, magyar származású Suzana Bartalt zongorázni (Szivárvány Kultúrpalota, augusztus 15., hat óra). A zárókoncerten pedig Mendelssohn Oktettje a fesztivál all-star gárdájával, majd cigányzene és magyaros darabok a javából (Szivárvány Kultúrpalota, augusztus 16., hat óra). S akkor még a délelőtti koncerteket, a szabadtéri örömködéseket, a mesterkurzusokat és az éttermi cigányzenét nem is említettük.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.